Тоска - сбъднатата мечта на Александрина Пендачанска

Предаване: Панорама, 15.12.2017

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Александрина Пендачанска си спомня, че заради партията на Тоска е искала да стане оперна певица. Обяснява това с факта, че майка ѝ е учила Тоска, когато тя е била на 12-13 години и е слушала запис на изпълнение на Мария Калас.

Пендачанска разказва, че живее с образа на майка си Валери Попова и спомена за нейната Тоска. Тя сега стъпва по нейните стъпкки на сцената, гримьорната и гримьоркта ѝ дори сега са нейни.

Певицата говори за нейната героиня като за една обикновена жена, изправена пред тежки решения, които трябва да вземе.

Александрина Пендачанска - оперна певица: "Но всъщност музиката на "Тоска" е това вълнение, не толкова образът, колкото музиката и гения на Пучини, който прави тази опера толкова гениална".

След 69 роли и 30 години на сцената, Пендачанска все още не е избрала роли и сцена, където да се установи.

Александрина Пендачанска - оперна певица:
"Това няма как да се случи, защото
за да продължавам напред, трябва да продължава да ми бъде интересно. А за да ми бъде интересно, не мога да застана на едно място и да се вкопча и да реша да притежавам напълно. Мисля си непрекъснато за притежанието - дали ще бъде на роля, дали ще бъде на земя, дали ще бъде на Господ... Вижте до какви огромни катаклизми води желанието непрекъснато да се вкопчим в нещо и да искаме да си го присвоим. Тази огромна воля на човека да си присвои Господ... Вижте какво се случва в Ерусалим...".