Политика и популизъм. Мнението на социолозите

Предаване: Панорама, 15.12.2017

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В отговор на въпроса кое е по-важно за нас - вътрешното напрежение или международното положение Антоний Гълъбов каза: "вътрешната представа за външния образ на България". На същия въпрос Първан Симеонов отговаря: най-важното е икономиката на България и нейното международно присъствие, но хората вероятно не забелязват външните совалки и икономическите сигнали.

Антоний Гълъбов - социолог: "Аз мисля, че самият процес на подготовка на председателството структурира някак вътрешния политически дневен ред - поне програмата на управляващото мнозинство. Така че имаме някакъв ритъм, който започва вече да се усеща. много важно е този ритъм да бъде задържан, защото именно тази ситуация може да се окаже много подходяща за България".

Коя от трите политически кризи, които излизат на преден план в последните дни - отношенията БСП - ГЕРБ, президент - премиер и вътрешните търкания в управляващата коалиция във връзка с поредните изявления на Валери Симеонов - имат най-сериозно влияние върху държавата.

Първан Симеонов - социолог: "Аз не виждам някаква много сериозна криза в страната."

Спопед него икономиката на страната се е раздвижила, макар хората все още да не го усещат. От години насам имаме най-добрите показатели. Второ:

"Действително България стои малко по-добре на международната сцена и във връзка с председателството... Векторът на Балканите като че ли е сменен, стана по-западен, а не толкова северен и североизточен. И тука България се вписа добре."