Какво се случва в ПП ГЕРБ? - коментар на политолозите Румяна Коларова и Борис Попиванов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Политолозите Румяна Коларова и Борис Попиванов бяха гости в студиото на "Денят започва", за да коментират темата с отцепването на депутати от ГЕРБ.

 Пределно ясно е, че комуникация между БАСТА и двамата напуснали ГЕРБ депутати, няма, заяви Румяна Коларова. Второ, разбираме, че позицията на господин Найденов остава твърда - той призовава Бойко Борисов да се раздели с Цветан Цветанов, което на практика е призив да се разпадне партията. Истината е, че ситуацията особено с вчера напусналия, беше изключително негативна за ГЕРБ, но това са слабите места на партията, идентифицирани още в предишния мандат на Парламента, анализира тя. Въпросът е защо тези хора са останали за втори мандат? Очевидно българският парламентаризъм е намерил една много удобна форма да прави депутатите невидими. Тази форма е удобна както за самия депутат, така и за партията, защото е пределно ясно, че и за двамата напуснали ГЕРБ най-изгодната стратегия е да бяха останали невидими. Очевидно в момента някой ги изважда и от това никой не печели. Това са обвързани хора, посочи Коларова. Важно е да проследим оттук нататък дали тези двама депутати осигуряват кворум, тогава ще сме наясно за механизмите, които са ги принудили да излязат на светло. Според Румяна Коларова зад решението за отцепване на двамата депутати има принуда, но не се ангажира с мнение откъде идва тя.

Политологът Борис Попиванов обобщи, че положението в момента никак не е лесно. Цялата ситуация изглежда като голям вътрешен проблем за ГЕРБ, за вътрешнопартийния живот, който се случваше досега зад кулисите, извън нашето внимание. Борис Попиванов коментира, че с двамата отцепили се, няма как да се осигури кворум, така че ролята на Атака не отпада. Освен това би било грешка от страна на управляващите да се самоуспокоят, че се намират в по-удобно положение, защото точно в този момент, свързан с една националистическа вълна в страната, която е несъмнена, да отблъскваш от себе си Атака и да й даваш шанс и простор да се радикализира вече като опозиция, би могло да дестабилизира и управлението, и страната по по-неприятни начини от тези, които наблюдаваме в момента, категоричен беше Попиванов.