Зелена светлина: Новооткрит парников газ е новият невидим враг на човечеството

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нарича се перфлуоротрибутиламин. Отдалеч намирисва на тежка химия и е именно в тази категория. Хипотетичните травми, които названието му може да нанесе на говорния апарат са най-малкият проблем. Големият е, че този газ се носи из въздуха и в сравнение с него въглеродният диоксид изглежда почти безобиден.

Перфлуоротрибутиламинът всъщност има много по-мощен отрицателен ефект от всички газове, засичани до момента в състава на атмосферата. Не се знае откога той се е натрупал там, защото привлече внимание съвсем наскоро. Заслугата за разкриването му е на учени от университета в Торонто. Техните изследвания пораждат сериозни тревоги. Въпросният газ със сложно име и формула е причинен от пристрастеността на човечеството към електрониката и електронното оборудване. В часност отделянето му се дължи именно на тяхното производство. Което, разбира се, нараства с шеметни темпове.

Перфлуоротрибутиламинът има способността лесно да навлиза в атмосферата, но никак не е склонен да я напуска бързо. Напротив, той се задържа много дълго в ниските въздушни слоеве преди да се издигне по-нависоко. Чак тогава започва неговото разсейване. Странното е, че до този момент опасният парников газ не е бил причисляван редом до въглеродния диоксид. Само че за период от сто години неговото въздействие върху глобалното затопляне и изменението на климата ще е много по-голямо от обичайния заподозрян агент с краткото название СО2.

Анализите на учените от катедрата по химия на университета в Торонто сочат, че ефектът от една-единствена молекула перфлуоротрибутиламин е колкото на 7100 молекули въглероден диоксид. Петимата учени, които публикуваха резултатите от откритието и изследването на газа в специализираното списание „Джеофизикал рисърч летърс" засега вдигат рамене при въпроса „Има ли начин да се противодейства на този замърсител?". До момента газът е класифициран като високорезистентен. Тоест няма открити вещества и съединения, които биха могли да го елиминират и да преустановят въздействието му.

Тепърва ще се изследват точните параметри на неговото влияние върху климата и живите организми. Докато не бъде открит начин човечеството да се справи с новия невидим враг, единствената алтернатива е изпускането му в атмосферата да бъде ограничено. Отговорността за това ляга не само върху плещите на производителите на електроника, но и на потребителите.

Автори: Биляна Бонева, Милен Атанасов