Какво ще правят реформаторите с мандата?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Реформаторският блок прие от президента проучвателния мандат за съставяне на правителство. От коалицията решиха, че ще опитат да предложат редовен кабинет в рамките на сегашния парламент. Това е третият мандат от процедурата след оставката на кабинета "Борисов 2" и ако не бъде успешен, държанвият глава ще трябва да назначи служебно правителство, а след встъпването си в длъжност новият президент ген. Румен Радев да разпусне Народното събрание и да насрочи предсрочни парламентарни избори. Гост в "Денят започва" беше Румен Христов - зам.-председател на СДС и депутат от Реформаторския блок.

"Шансовете не са големи и ние си даваме сметка за това, което предстои", каза Христов. По негови думи това правителство може да бъде реализирано само с активното участие на ГЕРБ. Лидерите на двете партии ще се разберат кога ще има среща между тях като това се очаква да стане най-късно в понеделник. Реформаторите имат една седмица да номинират министър председател, който в седем дни трбява да предложи конструкция на правителство. Водени са разговори с Патриотичния фронт, които са заявили пълната си подкрепа.

Христов призова да не се слага времеви хоризонт пред правителството. Според него най-добрият вариант е то да завърши мандата си. Той вижда това правителство като политическо, а не като програмно или експертно.