Предстои изтеглянето на цистерните от Хитрино

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Предстои изтеглянето на цистерните от гара Хитрино. Днес вече има възможност за транспортирането им, след като прокуратурата даде позволение за това.

В днешния ден предстои ново тампониране на цистерната, от която има изтичане на опасно гориво. Днес ще бъдат допуснати хората, които имат домашни животни да ги нахранят. От пожарна безопасност арпелират да не се палят печки и цигари, тъй като опасността не е преминала,особено в ниските места в северната част на селото, като мазета например. Призовават ако хората  усетят миризма на гориво веднага да сигнализират. 28 пожарникари бяха на дежурсвто в поредната мразовита нощ след трагедията. Все още не е ясно кога хората ще могат да се върнат по домовете си, но за тези , чиито къщи са негодни за живеене вече има осигурени 15 фургона.

Министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова каза, че през нощта са продължили всички необходими действия. Всички цистерни са източени до технологичното ниво, което е възможно. Предстоят две важни фази през днешния ден. Първата е инсталирането на фланец - тампониране на най-опасната цистерна, от която все още изтича газ. Направен е план за минимизиране на възможните рискове. След това ще се продължи с извеждането на най-крайните цистерни.

Главен комисар Николай Николов каза, че техен приоритет е да ограничат до минимум влизането на външни лица. Всички автомобили ще бъдат прехвърлени от северната в южната част.

Продължава и дарителската кампания на БЧК. На кратък номер 14 66 всеки може да изпрати СМС на стойност 1 лев. Днес ще бъде раздадена храна на хората, които напуснаха домовете си.