Трагедиите и медиите. Къде са границите?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Културологът проф. Ивайло Дичев определи реакцията на медиите след инцидента в Хитрино като коректна и точна. След това обаче, по думите му, започна все по-голямо бърборене. Денят на траур не означава говорене, означава мълчание, посочи той.

Започнаха едни непрекъснати версии какво се е случило. Медиите произведоха безброй версии, които започнаха да се умножават. Това е нещо, което аз наричам предварително правосъдие. И е тежък проблем. Нямаме търпение да изчакаме официалните институции да кажат каква е ситуацията. Предварително започваме да насищаме пространството с някакви хипотези. Това нетърпение ми се вижда много лошо, каза културологът. Призова и за сдържаност по отношение на емоционалната порнография.

Жана Попова, преподавател във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски”, смята, че в момента няма нужда от толкова много хора и журналисти в Хитрино. Журналистите препредават едно и също във всяка емисия, няма нова информация. Ние искаме много бързо всичко да се случи, а това не е възможно. Другият голям проблем е, че трябва да говорят на две аудитории – едната е хората от Хитрино, а другата – хората, които въобще не знаят къде е Хитрино, обясни Попова. Според нея институциите започнаха да допускат грешки, като тази да правят ПР акция как са наказали държавни служители в Деня на траур.