В Хитрино все още е опасно. Днес хората ще имат временен достъп до домовете си

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С последни новини от кризисния щаб за Хитрино включваме Тихомир Игнатов.

Цистерните вече са източени. Днес предстои те да бъдат изнесени от мястото на катастрофата. Ще има ли допълнителни обезопасителни действия или местните хора вече ще получат достъп до селото?

Репортерът ни съобщи, че местните хора днес ще могат да се върнат временно в домовете си, за да нахранят животните. Те обаче трябва да бъдат изключително внимателни, тъй като, както и вътрешният министър в оставка заяви, в ниските части на селото все още има газ, който е опасен. От МВР призоваха, ако някой усети остра миризма на газ, веднага да сигнализира пожарната. Освен това от вътрешното министерство беше отправено предупреждение в никакъв случай хората да не се опитват да палят печки или цигари.

Първата задача за днес е да бъде вдигната и внимателно преместена дванадесетата цистерна, която ще бъде поставена на безопасно място. Тя ще бъде обработена с азот, а после ще бъде извозена към площадка на фирмата собственик. Извозването на всичките 12 цистерни ще отнеме около 4-5 дни. Всички те са изпразнени и могат да се транспортират.

Що се отнася до осигуряването на подслон за хората, в Хитрино пристигнаха и 15 фургона за временно настаняване.

Брифинга на кризисния щаб може да чуете ТУК.