Учебният кораб "Петър Берон" ще бъде нарязан на скрап

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Учебният кораб “Петър Берон”, на който са се обучавали хиляди български моряци, ще бъде нарязан за скрап. Повече от 30 години плавателният съд е бил учебна база на БМФ, днес - привързан към кея под Аспаруховия мост, е опасен  за корабите, преминаващи през канала към Варненското езеро. За това разказват Надежда Сутрева и операторът Евтим Христов в "Денят започва".

Мнозина от моряците във Варна казват, че са обвързани с кораба не само професионално, но и емоционално. “Петър Берон” е построен преди 64 години в корабостроителницата в Съдърланд. Първият му собственик е норвежка компания, за нея  е извършвал курсове между Северна Америка и Европа. Сега корпусът на плавателния съд е ръждясал и от някогашната му красота не е останала и следа. Въпреки това, всичките му механизми все още

работят.

Александър Коларов – ръководител на МУШ “Петър Берон”: "Двигателят е уникален, със срещуположно движещи се бутала, което вече е история, но за механиците това беше нещо много важно."

Откакто е привързан за кея, за поддръжката на кораба не са влагани почти никакви средства. Има опасност от пробойни в корпуса му. Миналата година корабът се е наклонил опасно, което крие риск за другите плавателни съдове.

Ивайло Гаврилов – директор на Българския морски квалификационен център – Варна: "За много хора е голям сантимент, аз разбирам това, но в крайна сметка Варна трябва да бъде освободена от тази екологична бомба."

В края на месеца флагът на “Петър Берон” ще бъде спуснат за последно. После плавателният съд ще бъде изтеглен до турско пристанище от новия си собствиник. И след като бъде нарязан на скрап, корабът ще послужи за обучението на младите моряци - парите от продажбата му ще бъдат използвани за  модернизиране на учебната база.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад