Шуменският зоопарк без лиценз

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Шуменският зоокът работи без лиценз и може да бъде закрит, защото не отговаря на съвременните изисквания за отглеждане на диви животни. От години Община Шумен има идея той да бъде ремонтиран и разширен, но затова са нужни над 1 000 000 лева, които засега не са осигурени.

Зоопаркът е разположен сред красивата природа на парк Кьошковете. Животните обаче се отглеждат при условия, които не отговарят на европейските изисквания. Проблемът отдавна е в полезрението на местната власт, но заради липса на средства все още не е решен.

Елка Димитрова, експерт в Община Шумен: "Мястото, на което е изграден сегашният зоопарк, е твърде малко и не предразполага изграждането на нови клетки и изисква допълнително увеличаване на терена, за да може да се разположат клетките съобразно нормативните изисквания. Имаха идеята ръководството на общината да изградят на територията на природния парк голям, широк зоопарк, действащ сред природата."

Въпреки че зоокътът не е най-комфортното място, през годините няма случай животно да се е разболяло или да гладува. Дори през студените зимни дни им се осигурява отопление.

Теменужка Трайкова, работник в зоокъта: "Затова, че са върху бетонни плочи, имало ли е случаи на заболяване? Ами, аз вече 12-та година работя тук и не е имало. Нямаме смъртност, ето и маймуната дълги години вече е в Шумен, не е имало проблеми, не се е разболявала, топлим си я зимно време."

Ако зоокътът в Шумен бъде затворен, той ще липсва най-много на децата, които тук виждат истинските животни, а не нарисувани в книжките.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад