Майстори от Сопот съживяват стари български занаяти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Задруга на майстори от град Сопот съживява стари български занаяти, като ги предава на деца. Вече няколко години най-малките усвояват даром уменията на предците си благодарение на "Сопотския еснаф". За старите занаяти, останали непокътнати и до днес, разказват Тихомир Игнатов и операторът Пламен Тошев за "Денят започва".

Сопотският еснаф се помещава в две стари възрожденски къщи - "Бъдината къща" и домът "Загубански". Попадаме на първия урок за деня - по тъкачество. Ренета Стоянова е наследила занаята от своя съпруг. Със съжаление споделя, че от години този поминък не се развива. Въпреки това Ренета е решила да научи даром децата на тъкачество с надеждата, че по този начин ще съхрани българските традиции.

"Аз тъча в момента един ромбоид. Първо трябва да минем четири пъти с тази игла - вътъка. След това ще нанижем по три реснички от всяка страна", обяснява едно от децата.

Децата се учат да тъкат на автентичен хоризонтален стан, който е на над 100 години и е характерен за региона. В миналото Сопот е бил наричан килимарски град. Тук е имало е два килимарски цеха.

Ренета Стоянов, ръководител на курса по тъкачество: Занаятите са животворящата сила, храна и светлина на душата.

Продължавайки разходката из къщата, попадаме на останалите майстори от еснафа. Евгени повече от 20 години се занимава с гравюра на оръжия. В момента украсява този ловен лък. Разказва, че гравюрата е сравнително нов занаят в града.

"Ние се водим второ поколение гравьори в града. Дай Боже да има трето и четвърто", горд е Евгени Димов, председател на Сопотския еснаф.

Работата в ателието отнема доста време. Изработването на детайлите отнема седмици, а понякога и месеци. С упоритост и постоянство Евгени вече е успял да обучи един от своите най-малки ученици.

"Изработвам в момента една инкрустация в дърво. Първо правя контура, а после вкарвам парчето метал. Трудно ли е? В началото да, после учителят помага и е по-лесно", разказва Велизар.

Майсторите разказват, че децата учат с интерес занаятите.

Град Сопот пази над 30 вида занаяти. В миналото градът е бил известен занаятчийски център. Заради прочутите си майстори тогава Сопот е бил наричан още "Кючук Манчестър" или "малкият Манчестър".

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад