Изследване на БАН: Хранителни добавки увреждат ДНК

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Хранителни добавки - оцветители и консерванти, увреждат ДНК, заяви в "Денят започва" доц. Георги Милошев от Института по молекулярна биология на БАН.

В изследването ни бяха включени общо 20 добавки, но за 6 от тях се установи категорично, че увреждат ДНК и в по-ниски концентрации от допустимите. Сред тях са натриев нитрит, кофеин, фаст грийн, еритрозин, индиго кармин, каза още доц. Милошев и уточни, че това са добавките, които се използват най-широко в консервирането на храни и колбаси.

Според Ганета Сагова - главен редактор на списание "Осем", с помощта на което академичното изследване бе популяризирано, нашите учени категорично са доказали, че разрешените от ЕС дози на тези добавки в храната ни разболяват.