Красимир Вълчев: Целта ни е да има 20% увеличение за всички учители

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Припомни, че в някои училища има по-високо заплащане, тъй като системата на делегирани бюджети регламентира известна степен на самостоятелност.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Целта ни е да има 20-процентно увеличение за всички.

След някои промени в разпределителната формула на системата за тази година по-малките училища в отдалечени населени места имат по-добро финансиране.

"Доброто образование зависи от това дали ще имаме добри и мотивирани учители", отбеляза Красимир Вълчев и подчерта, че от тяхната работа зависи да имаме и добри специалисти в бъдеще. Той коментира и приетото политическо решение за двойно увеличение на учителските заплати до края на мандата на правителството, те трябва да надминат средната за страната заплата.

Красимир Вълчев: Имаме близо 450 млн. лв. ръст на средствата за образование, от които над 400 млн. за предучилищното и училищно образование - нещо, което нямаме като аналог в предходните години, освен миналата година и тази.


Министърът на образованието коментира и възрастовата структура при учителите. Както и в друго сфери, така и в образованието почти половината от заетите са до 10 години от пенсионната възраст, недостиг на работещи ще има в следващите десетилетия. Затова е ключово да не се допусне нито едно дете да отпадне от системата на образованието, както и да се съобрази профилът на професионалното и висше образование с пазара на труда. Заплатата в днешно време е най-важният фактор за младия човек да се включи в учителска професия, затова е важно тя да бъде над средната за страната, дори 120% над средната, подчерта Вълчев. И напомни, че задачата на родителите е да възпитават децата си в уважение към учителите, да се върне доверието към тях.