Ще решат ли депутатите проблемите на хората с увреждания?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според него Валери Симеонов няма да бъде най-подходящият председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания заради изказването му.

Законите се правят така, че да бъдат устойчиви във времето и да дават решение няколко години напред. Зад законите са решенията на проблемите, които имат хората. Това са условията на живот. Законът за хората с увреждания се пише от години. Тогава когато е започнат, г-н Симеонов не е подозирал, че ще бъде в правителство, каза Николай Сираков от ГЕРБ.

Според него Законът за хората с увреждания трябва да бъде подобрен. Сираков е на мнение, че тази част от закона трябва да се запази, защото това е логиката, а министър-председателят и Министерски съвет ще вземат правилното решение кой да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Законопроектът беше направен под натиск. Добре е, че той е приет, въпреки нарушения на всякакви срокове. Когато нещо се прави под натиск, то непременно не е най-доброто. Това го призна и министърът, изтъкна Гьоков. И посочи, че БСП ще подкрепи закона, въпреки че има редица недостатъци.

Опитвам се да не виждам проблеми в закона, защото той е емблематичен с промяната на модела. Без здравословния натиск, който беше оказан върху системата, няма как да очакваме, че администрацията ще напусне комфортната сфера на матрицата на статуквото, коментира Сираков.

Акценти