Започна XIV световна среща на българските медии

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес продължават разговорите за ролята на медиите като посредник между обществото и политиците, както и за информацията, дезинформацията и пропагандата.

В Сутрешния блок на БНТ1 репортерът Милена Кирова и операторът Станислав Ангелов разказват за предизвикателствата зад граница и ни срещат с български журналисти от Аржентина и от Холандия.

Казват, че родината е там, където има поне един българин. Инженер Иван Цанков е изградил своята малка България на честотите на своето радио за Аржентина и цяла Латинска Америка.

Инженер Иван Цанков - интернет Радио "Моята България" в Аржентина: "Медията ни има изцяло собствена програма на културни теми."

Излъчват на испански, защото голяма част от диаспората ни са наследници на българи - трето, четвърто поколение, които вече не говорят езика, но искат да го научат.

Инженер Иван Цанков - интернет Радио "Моята България" в Аржентина: "Започнахме отскоро излъчването на онлайн курсове по български език. Това е другата тема, която страшно много вълнува нашите слушатели и по желание на слушателите го повтаряме вече трети път."

Даниела Горчева - мислеща, пишеща, критична, откровена, издава списание "Диалог" в Холандия за голямата българска общност там. Идва на медийните срещи, за си свери часовника.

Даниела Горчева - издател на списание "Диалог" в Холандия: "Ние като хора, които живеем в страни с установена демокрация от много отдавна, ние имаме възможност да пренасяме опита, който там сме придобили, който сме научили и да помагаме по тоя начин на българското общество. Холандските журналисти информират изключително точно и умеят да направят примерно едно публицистично предаване така, че да представят всички гледни точки и накрая публиката без някой да ѝ го казва да си извади заключенията."

Така се формира медийна грамотност.