Живот в каравана

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Редица от каравани по тази улица в Бристъл, югозападна Англия. В тях живеят нископлатени работници, които са избрали алтернативните домове, защото не могат да си позволят да наемат стая. Все повече хора признават, че заплатите им не могат да покрият разходите за наем. А цените продължават да растат. За четири години наемите в Бристъл са се вдигнали с 33%. Въпреки това градът стана популярен като сравнително по-евтина възможност за живеене.

Спайк Кейн живее в една от тези каравани, но признава, че не по негов избор.

Спайк Кейн, обитател на каравана: "Наемите скочиха. Данъците, сметките - всичко е много скъпо. Ние не сме лоши хора, но живеем в каравани, защото не можем да си позволим наем. Не можем да имаме къща за дълго, ако ме разбирате какво имам предвид."

Градският съвет на Бристъл позволява на караваните да останат, въпреки че намира решението за временно.

Поли Нийт, директор на приют: "Това е абсолютна липса на избор. Частните наеми се увеличиха шест пъти повече от доходите и хората не могат да си позволят да живеят някъде под наем."

Голяма част от живеещите в каравани са необвързани мъже като Макс. Той плащал по 500 британски лири наем месечно за стая в къща. Но сега целият му живот е в един ван.

Макс, обитател на каравана: "Трябва да работя през цялото време, за да платя наема. Така че това е най-добрият вариант."

От своя страна, частните наемодатели понякога предлагат жилища, където условията са доста под стандарта за живот. И това гони хората на улицата.

Акценти