Медийната битка за Украйна

Предаване: н3Dеля X3, 16.03.2014

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Има ли медийна битка около Украйна? Как медиите по света и у нас отразяват събитията там? Какво става изобщо в тази страна? Историкът доц. д-р Дарина Григорова и Радко Влайков - български дипломат, коментираха процесите в Украйна в студиото на "н3Dеля х3".

vlcsnap-2014-03-16-13h56m31s45Всички украинци, където и да се намират, са в плен на европейската мечта и си я представят, че получават заплати като германци, а работят като украинци, което не е реално, каза Дарина Григорова. Янукович обещаваше година и половина да подпише договора за асоцииран член на ЕС и заедно с "Майдана", който постепенно се радикализира, не направи нищо, за да спре въоръжаването на крайно националистичните, неонацистки групировки, продължи тя и отбеляза, че десният сектор в момента е начело на силовите ведомства и част от националната гвардия. "Притеснителното е, че в момента това не е демократично управление, защото изпълняващият длъжността президент Турчинов е и председател на Радата - тоест има сливане на изпълнителната и законодателната власт, а Конституционният съд е разпуснат", коментира историкът и добави: "Бандера и неговите почитатели държат Киев под контрол и се опитват силово да се наложат над Югоизтока." Не е вярно, че на "Майдана" всички са били така крайна настроени, но руските официозни канали твърдяха това, за да манипулират и мобилизират електорат, уточни доц. Григорова.

vlcsnap-2014-03-16-13h56m16s143Според Радко Влайков това, което става в Украйна през последните 6 месеца, е, че Русия вече без да се прикрива пречи на европейската ориентация на Украйна, да я привлече в Евразийския съюз. Години преди последните събития Западът беше оставил страната и нейните стремежи за интегреция и с ЕС, и с НАТО "на само тек" и той носи определена вина за това, че тези процеси се радикализираха. И последното - слабостта на украинския политически елит и неговата слабост и незрялост, която доведе до това - хората да излязат на улицата и да протестират срещу неспособността на политиците да реализират европейската мечта, продължи дипломатът.

Пряко от Крим по телефона с подробности за днешния референдум се включи журналистът Димитър Кенаров, а от Москва темата коментира кореспондентът на БНР Васко Михайлов.