Мишел Обама на 50 години

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Първата дама на Съединените щати Мишел Обама навършва 50 години днес. За 5-те години, откакто съпругът й е президент на най-влиятелната държава в света, Мишел се превърна в модна икона, идеал за съвременната високообразована жена.

Майка, съпруга, адвокат и активист - Мишел Обама е най-успешната първа дама на Съединените щати от Жаклин Кенеди насам. Днес тя става на 50 - можете ли да повярвате?  Ако напишете в Гугъл „стилът на Мишел Обама" излизат над 200 милиона резултата.  Уолстрийт Джърнал я нарече най-влиятелната модна икона на настоящото поколение. Журналистите очакват със затаен дъх да видят избора й за рокля за поредното официално събитие. Там, където очаквахме сдържан тоалет, тя внасяше цвят и младежки блясък, но

най-важното - показа как трябва да изглежда гардеробът на съвременната жена.

Тя е много повече от жена с изискания стил. Мишел е жена с кариера -  една от четирите първи дами с висше образование в историята на Съединените щати. Завършила е Принстън и право в Харвард. В миналото е имало моменти, когато тя е осигурявала прехраната за семейството. По време на предизборната кампания през 2008-ма беше остро критикувана, за изказването си, че за първи път в съзнателния си живот се гордее с родината си. Но след като прекрачи прага на Белия дом  бързо спечели американците като обяви, че

двете й дъщери - Саша и Малия са приоритет.

Първо започна кампанията „Нека да се движим", за борба със затлъстяването при децата и здравословно хранене. Засади зеленчукова градина в Белия дом, покани учениците да отглеждат картофи и домати с надеждата, че ще ядат повече броколи, ако са ги посадили сами. Готова е на всичко, за да накара децата да спортуват.

Започна и кампания за подпомагане на семействата на ветерани от войната и на загинали американци в изпълнение на военния си дълг. Винаги е подкрепяла търсенето на баланс между това да си жена, професионалист и майка. Винаги се стреми да осигури нормален живот на дъщерите си, въпреки бремето на

президентския пост на баща им.

Но американците ще я запомнят с искрената й реч по време на конгрса на демократите преди президентския вот през 2012-та.

Мишел Обама: „Барак познава американската мечта, защото той я изживя... и той иска всеки в тази държава да получи същата възможност, независимо кой е и откъде идва, как изглежда и кого обича."

Мишел е доказателството, че зад успеха на един мъж винаги стои жена. И сега тя се радва на по-голяма обществена подкрепа от своя съпруг. И успява да остане любимка на Америка, защото бяга от тежките политически теми и се пази да не прекрачи границите.

"На 50 съм и се чувствам чудесно", каза тя дни преди своя юбилей, не отхвърли идеята да използва ботокс и обяви, че заменя интензивните упражнения с йога. Този уикенд в Белия дом ще има бал с танци за рождения ден на Мишел и тя пак успя по свой начин да разчупи нормата, като стъписа консервативна Америка и  написа на поканите: „Яжте, преди да дойдете, и носете ниски обувки".

Автор: Тоня Димитрова

Всички части на предаването можете да видите ТУК.