Реакция на директора на Фонда за лечение на деца

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес предстои среща на здравния министър с Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина. Скандалът там е голям заради проблеми в ръководството според хора от Обществения съвет.

Тази нощ майката на Коста - детето, което се лекува от рак в Турция с пари от дарителска сметка, е изпратила писмо до здравния министър, както и до директора на Фонда д-р Ива Станкова. В писмото тя разказва за болестта на детето си и за отношението на ръководството на Фонда в лицето на д-р Станкова, която, по думите на майката, се е държала брутално в телефонен разговор и е отправила заплахи, че Коста няма да получи пари за лечението си.

При назначението на д-р Станкова през октомври  миналата година здравният министър увери, че новата директорка на Фонда е компетентна да се справи с поставените задачи.

Проверка в регистъра на Фонда показва, че има 36 забавени заявления. Някои от децата чакат повече от месец, други - от началото на октомври. Думата "забавяне" д-р Станкова определи като относително понятие. Идвало заради несвоевременните оферти от чуждестранните болници. Отрече да има десетки забавени заявления.

"Ето това са табличките, които съм ги размножила, в които е обяснено за всяко едно от дечицата какво е движението. Надявам се г-жа Хурмузова и г-жа Величкова да разберат, че има престъпване на една граница на тези етични моменти. Аз съм убедена, че те ще поднесат своите извинения пред Съвета", заяви д-р Ива Станкова, директор на Фонда за лечение на деца в чужбина.

Парите за лечението на 8-годишния Коста също са забавени от Фонда, твърди майка му. Детето има мозъчен тумор и се нуждае от химиотерапия. Майка му успява да го заведе в турска клиника, благодарение на събраното в дарителската му сметка. Преди участието й в "Денят започва" й се обадила лично д-р Станкова.

Става дума за неразбирателство, отговори д-р Станкова.

Парите вече са отпуснати.

"Връзката беше ужасна. Беше изключително лоша, защото тя беше първо през Скайп, след това я свързаха по телефона. Първите думи, които тя ми каза бяха: "кога ще ми върнете парите от дарителската сметка". И тогава й казах, че тя просто не знае, че правилото е, че се използват най-напред парите за дарителската сметка, а след това парите - преведени".

Д-р Станкова обяви, че не смята да подава оставка. Призна, че вчера, след като се е чула само с няколко от членовете на Обществения съвет е изпратила становище от името на всички, в което те се разграничават от исканията за оставката й. Мотивирана била от идеята да защити Фонда като институция.

Днес министър Андреева ще се срещне с Обществения съвет.

Всички части на предаването можете да видите ТУК.