Мисия "Живот"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За мисиите на военните лекари наши гости в празничното утро са доц. Ивелин Такоров – хирург, трансплантолог във ВМА, и майор Пламен Дончев – пилот на военнотранспортен самолет “Спартан”.

Пламен Дончев разказа, че "Спартан" е най-модерният мултифункционален самолет в българската армия. Той е най-комплексният и ефективен тактически военнотранспортен самолет изобщо. Той може да лети както в Европа, така и до Азия или Африка, да изпълнява полети на малка и пределно малка височина, благодарение на мощните му двигатели. Най-важната мисия, която той изпълнява в мирно време е авиомедицинската евакуация. Тези мисии са от най-голяма полза за населението на България. Свързани са както с транспортирането на болни и ранени български граждани от България за лечение в клиники в чужбина, така също и за прибирането им при инциденти в чужбина за лечение в България. Той допълни, че се изпълняват и много полети за превоз на донори и органи за трансплантация.

Доц. Такоров подчерта, че в трансплантологията, както и в армията, има доста добра дисциплина и йерархия, така че всичко се стикова много лесно, когато има донорска ситуация. "Най-честата ни допирна точка с колегите пилоти е наличието на донор в отдалечените части на страната." Той посочи, че със самолета често летят медицинските екипи, които осъществяват вземането на органи.Вижте целия разговор във видеото.
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад