Музикален парад на военните духови оркестри

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тържествата по повод Денят на храбростта и празника на Българската армия ще започнат още днес с музикален парад на военните духови оркестри. В грандиозния спектакъл ще вземат участие военни оркестри от Сърбия и Гърция. Началото на парада е в 19:00 часа в зала "Арена Армеец". Входът е свободен. Кадри от генералната репетиция на оркестрите и част от изненадите, които са подготвили за публиката, показва репортерът Тихомир Игнатов за "Денят започва".

По средата на парада главният диригент на Българската армия чупи своята палка. Спектакълът е на път да бъде провален. Диригентът, обаче, решава да вземе резервните палки, които се намират в поделението на Националната гвардейска част. Всичко трябва да се случи много бързо и затова е нужен трабантът на Соломон Паси.

"Отива, взима си с трабанта на г-н Паси диригентските палки, след което се връща и военната полиция го засича при километраж от 120 км. в час да се движи със 135 км. в час", разкрива полковник Боян Ставрев, командир на Националната гвардейска част.

Какво се случва след това в този скеч може да разберете, ако присъствате довечера на парада. А иначе, това е само малка част от приготвените изненади. Броени часове преди началото на парада цари атмосфера на приятна умора след изтощителните репетиции.

"Репетициите са сравнително тежки, но ние сме свикнали на такива натоварвания. Няма ли дисциплина и внимание няма да се получат нещата", сподели Георги Георгиев.

Подобен парад изисква поне година подготовка, нашите военни успяват да организират всичко само за месец. Програмата ще продължи почти два часа, а оркестрите ще изпълнят както военни маршове, така и съвременни произведения. На сцената ще се качат Орлин Горанов, оперната прима Еделина Кънева и младият талант Крисия Тодорова.

"Нашите строеви песни са създадени във време, когато нашата армия е защитавала националната цялост на България. Това са едни много красиви песни, изковани във времето, когато българският войник е пролял своята кръв за свободата на България", коментира майор Ради Радев, главен диригент на музикалния парад.

Със своите близо 400 маршове музиката на военните ни духови оркестри е добре позната по целия свят. Те са едни от най-добрите в света.

"Аз мисля, че през следващите години този музикален парад може да се разраства. Може да поканим гости от Холандия, Германия, Нова Зеландия. Убеден съм, че това ще се случи", заяви полковник Боян Ставрев, командир на Националната гвардейска част.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад