н3Dеля X3 с Андрей Захариев

Предаване: н3Dеля X3, 26.01.2014

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ще изчезне ли българската нация след 120 години? Има ли демографска криза в България, кога ще се роди vlcsnap-2014-01-26-14h33m00s126последният българин и кои са причините разликата в раждаемостта през 1950 и 2013 да е почти тройна.  - разговор н3Dеля X3 с доц. Антоанета Христова, проф. д-р Петър Славейков и икономиста Георги Ангелов и Андрей Захариев. Вече не е криза, вече е катастрофа в демографско отношение, защото няма друга държава в света да не взима никакви мерки и то с години, когато вижда, че тренда е отрицателен във всяко едно отношение, подчерта проф. Славейков. Темата е много сложна и като че ли тези, които управляват държавата ги е страх да погледнат към нея, защото в демографията когато поставиш някаква политика, резултатите идват далеч напред във времето, това е краткосрочното мислене на политиците, такава политика не носи бързи дивиденти, коментира доц. Христова. Проф. Славейков припомни, че демографските проблеми касаят всички сфери на обществения живот у нас.  Същия проблем имат и страни като Италия, Германия, Япония, Южна Корея, само че това са богати страни и могат да привличат имигранти, могат да инвестират повече в образование и да компенсират липсата на висока раждаемост, а ние сме бедна страна с демографски проблем и нямаме тези възможности за решаването му. Едно по-малко население може да издържа по-голям дял на възрастни хора, ако това население има по-голяма заетост и по-високо качество на образованието, подчерта Георги Ангелов.

vlcsnap-2014-01-26-14h04m55s139За дневния ред на обществото и този  на политиците – коментар на Огнян Минчев и Чавдар vlcsnap-2014-01-26-14h04m48s78Найденов за доклада на Еврокомисията за България, политическата ситуация в страната - стихват ли протестите, ще има ли последствия от многомесечните протести. Продължава да се разминава дневният ред на политиците с дневния ред на обществото.

vlcsnap-2014-01-26-14h43m15s106Македония 22 години след признаването й за държава от страна на България – какви са нагласите на македонците, за допирните точки в историята ни, паметниците и политическия консенсус - едно изследване на Андрей Захариев в съседката ни.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад