Нанотехнологичен хъб в Чехия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Когато става дума за бизнес, често пътят към успеха е чрез обединение. Особено когато става дума за специфични сфери като нанотехнологиите например.

В чешкия град Либерец добре са усвоили тази практика. Градът се превърна през последните години в хъб за нанотехнологични компании. Истинска Силициева долина в сърцето на Европа!

В града са базирани множество малки фирми, които разработват нанопродукти с материали, които могат да бъдат до 80 хиляди пъти по-миниатюрни от човешкия косъм.

Един такъв продукт е наномаската. Какво означава това?

Катерина, нанотехнолог: Нанофибрите имат специално място при маските, защото съдържат повече активни вещества на квадратен сантиметър от всеки друг материал, който се използва в момента. Тези маски са много ефективни и не дразнят дори най-чувствителната кожа. Лесно се слагат и отстраняват и са 100-процента биоразградими.

Компанията, разработила този продукт е част от клъстер, в който участват около 40 малки и средни компании, които разработват близо 20 продукта. Заедно те имат възможността да достигнат и до големи пазари като САЩ или Китай.
Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад