Най-големите удари на мафията

Имало едно време в Америка... пет италиански фамилии

Държава: САЩ
Година: 2017
Времетраене: 45 минути
Най-големите удари на мафията
За продукцията
Всички епизоди

Документална поредица

Имало едно време в Америка пет италиански фамилии.... Бонано, Лукезе, Гамбино, Геновезе и Коломбо

С изключителен достъп до секретни файлове на ФБР, в няколко сезона, поредицата"Най-големите удари на мафията" представя истории от подземния свят за най-големите имена в мафията, с разказите на тези, които са се опитвали да ги заловят.

Да се справят с организираната престъпност в САЩ дълго време е невъзможна задача. Разследващите не могат да очертаят обсега на действие на Мафията.

Преследваните винаги са крачка напред, превръщайки брутални килъри в прочути и уважавани бизнесмени от различни сфери на обществото. И така продължава до 1963, когато много от престъпленията се оказват... свързани.

В тази поредица някои от най-големите престъпления на мафията са представени от тези, които ги призовават в съда. Чарли "Лъки" Лучано, Джон Гати, Кармине Галанте, Вито Геновезе са разкрити. Бивш агент на ФБР, Джо Пистоне се внедрява в мафията, в продължение на 6 години, под името Дони Браско и това води до 100 повдигнати обвинения и много смърт.

Имената в Мафията невинаги съвпадат с образа, който се вижда и това е най-дълбокото прикритие.

*zr

10 епизод - Санто Трафиканте - "Тихият Дон" или "Мълчаливият Кръстник"

Защо Мълчанието е злато!

"През 50-те години Санто Трафиканте превръща Куба в хазартен рай. Тъкмо когато е на път да стане най-богатият мафиот Санто е предаден от един държавен глава, а после и от друг. Дали той е свързан с убийството, което шокира Съединените щати – на президента Кенеди през 1963?"

В 48 щата го търсят, когато е на 43 години. През 80- те години на ХХ век състоянието на Санто Трафиканте се изчислява на 25 милиарда долара, но той живее скромно - кара стандартни коли, живее в нормален дом, има една вярна съпруга и не демонстрира богатство и влияние. Описван е като тих човек, от което идва и прозвището му "Тихият Кръстник".


Неговото мълчание наистина е златно! Ако беше разказл и половината от истината, историята на Америка щеше да е различна или.. същата, но с други действащи лица.

Баща и син Трафиканте са свързани с клана Бонано, воюват с Гамбино и с боса на Чикаго, но във Флорида стават Тампа фамилия и влизат в "най-голямото развитие на "бизнеса" след Сухия режим - освен с хазарт, проституция и рекет, мафията започва скъпата търговия с наркотици.

В този трафик престъпността е още "по-организирана" с участието на властите - политици, съдии, агенти и военни, затова дори и да има убийства, присъди и свидетели няма освен... подставени.

Роден в Тампа, Флорида през 1914, Санто Трафиканте е наследник във фамилия с корени в криминалния свят. Баща му Санто Трафиканте Старши е мигрант от Чинцана, Сицилия. В Мафията е ветеран от "Кървавата ера" на войните между Чикаго и Ню Йорк, после държи печалбите от лотарийната игра "Болита" , популярна във Флорида и Куба.

Със смъртта на боса в Тампа - Игнасио Атинори, Трафиканте поема контрола на подземния свят в щата като боса на Тампа фамилия. Санто Трафиканте-син навлиза по-дълбоко в хазарта от баща си - с трафик на наркотици между САЩ и Куба, от пристанищата до игралните зали.

Междувременно се провежда Прочутата среща в Апалачите на 56-ма гангстери, които трябва да решат какво ще правят след убийството на Албърт Анастасия и с други "новости" в бизнеса. Изглежда че, Източното и Западното крайбрежие продължават голямата "работа" на юг, към Карибския басейн.

В Куба Трафиканте върти казина с редовен трафик на хероин, в комбина с Лъки Лучано и Майер Лански. Тримата могат да си оспорват господството и първенството в бизнеса, но явно печалбата се дели така, че да не започват гангстерска война. Вместо това започват друга - с новата власт на Острова на свободата. Американската мафия няма проблеми с режима на диктатора Батиста, който печели от тях, но с идването на революционера Кастро това не може да продължи или може, но вече от негово име и по негова сметка.

Кастро одържавява заведенията, за да търгува сам с казината - Сан Суси, Капри, Тропикана, Севиля-Балтимор, Хавана-Хилтън, Комодоро и т.н..

Американските власти не са съгласни, защото този кубински президент няма да дели с тях. Тогава ЦРУ подготвя покушението срещу Фидел Кастро, за което е обвинен и Санто Трафиканте .

В САЩ обаче също се сменят президентите.

Ирландецът Джо Кенеди използва мафията, за да издигне сина си Джон Франсис Кенеди като президент на демократите, но веднъж встъпил в Белия дом, той вече е готов да воюва с тези, които са платили за поста му.

Информацията изтича от леглото на една от многото му любовнци. Кенеди е застрелян в Далас, страната е в шок и естествено за убийството му ще бъдат заподозрени мафиотите - като отмъстители за неблагодарност или ченгетата - като техни съдружници, без подозрение и с благодарност.

Трафиканте е главният свидетел особено когато е мъртъв, за да отнесе тайната със себе си. През всички години той никога не е обвинен пряко и не е съден. Умира на 17 март 1987 в Клиниката по сърдечни заболявания на Тексас, в Хюстън.

След смъртта му семейният дом е продаден за 950 000 долара. През 2016 негови лични вещи се продават в аукцион, защото през 2017 ще излезе филмът "Санто Трафиканте". Някой пак се е сетил за шоу и търговия със смъртта след 30 години...

Историята на Трафиканте е най-видимото доказателство за връзките и сделките на политиците, службите и военните във "властта" - всички в джоба на мафията, от която печелят, ако...не сбъркат някой ден.

Златна Романова