Санто Трафиканте - Тихият Дон или Мълчаливият Кръстник

Епизод: 10
Санто Трафиканте - Тихият Дон или Мълчаливият Кръстник
В предаването
Всички епизоди

Санто Трафиканте - Тихият Дон или Мълчаливият Кръстник

"През 50-те години Санто Трафиканте превръща Куба в хазартен рай. Тъкмо когато е на път да стане най-богатият мафиот е предаден от един държавен глава, а после и от друг. Дали той е свързан с убийството, което шокира Съединените щати – на президента Кенеди през 1963?"
48 щата го търсят, когато е на 43 години. През 80-те години състоянието на Трафиканте се изчислява на 25 милиарда долара, но той живее скромно - кара стандартни коли, живее в нормален дом, има само една вярна съпруга за цял живот и не демонстрира богатство и влияние. Описван е като "тих човек", от което идва и прозвището му "Тихият Кръстник".

Неговото мълчание наистина е златно! Ако беше разказал и половината от истината, историята на Америка днес щеше да е различна или.. същата, но с други действащи лица.


Баща и син Трафиканте са свързани с клана Бонано, воюват с Гамбино и с Чикаго, но във Флорида стават "Тампа Фамилия" и влизат в най-голямото развитие на "бизнеса" след Сухия режим - освен с хазарт, проституция и рекет, мафията започва скъпата търговия с наркотици. В този трафик престъпността е още по-организирана, с участието на властващите - политици и военни, затова дори и да има убийства, присъди и свидетели няма освен... подставени.

Роден в Тампа, Флорида през 1914, Санто Трафиканте е наследник във фамилия с корени в криминалния свят. Баща му Санто Трафиканте Старши е мигрант от Чинцана, Сицилия. В Мафията е ветеран от "Кървавата ера" на войните между Чикаго и Ню Йорк, после държи печалбите от лотарийната игра "Болита", популярна във Флорида и Куба. Със смъртта на боса в Тампа - Игнасио Атинори, Трафиканте поема контрола на подземния свят в щата като водач на Тампа фамилия. Трафиканте-син навлиза по-дълбоко в хазарта от баща си - с преноса на наркотици между САЩ и Куба, от пристанищата до игралните зали.


Междувременно се провежда Прочутата среща в Апалачите на 56-ма гангстери, които трябва да решат какво ще правят след убийството на Албърт Анастасия и с други "новости" в бизнеса. Изглежда че, мафиите от Източното и Западното крайбрежие продължават на юг, към Карибския басейн.


В Куба Трафиканте върти казина с редовен трафик на хероин, в комбина с Лъки Лучано и Майер Лански. Тримата могат да си оспорват господството и първенството в бизнеса, но явно печалбата се дели така, че да не започват гангстерска война. Вместо това започват друга - с новата власт на Острова на свободата. Американската мафия няма проблеми с режима на диктатора Батиста, който печели от тях, но с идването на революционера Кастро това не може да продължи или може, но вече от негово име и по негова сметка.

Кастро одържавява заведенията, за да търгува сам с казината - Сан Суси, Капри, Тропикана, Севиля-Балтимор, Хавана-Хилтън, Комодоро и т.н.. Американските власти не са съгласни, защото този президент няма да дели с тях. Така ЦРУ подготвя покушението срещу Фидел Кастро, за което е обвинен и Санто Трафиканте.

В САЩ обаче също се сменят президентите. Бащата-ирландец Джо Кенеди използва мафията, за да издигне сина си Джон Франсис Кенеди като президент, но веднъж встъпил в Белия дом, той вече е готов да воюва с тези, които са платили за поста му. Информацията изтича от леглото на една от многото му любовнци.

Кенеди е застрелян, страната е в шок и естествено за убийството му ще бъдат заподозрени мафиотите - като отмъстители за неблагодарност или ченгетата - като техни съдружници, без подозрение и с благодарност. Исторически факт е, че Джон Кенеди е първият американски президент, издигнат от мафията, но...забравя. Трафиканте е главният свидетел, особено когато е мъртъв, за да отнесе тайната със себе си. През всички години той никога не е обвиняван пряко и не е съден. Умира на 17 март 1987 в Клинката по сърдечни заболявания на Тексас, в Хюстън.

Санто Трафиканте е последният представител на новото разпределение в мафията след Комисията на Лучано и войните между Бонано и Гамбино.

След смъртта му семейният дом е продаден за 950 000 долара. През 2016 негови лични вещи се продават на аукцион, защото през 2017 ще излезе филмът "Санто Трафиканте". Бизнесът е сметнат.
Животът на Трафиканте е най-видимото доказателства за сделките в политиката, със службите, военните и властта - всички в джоба на мафията, от която печелят, ако...не сбъркат някой ден.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад