"Ченгета Мафиоти" в Рекламния съдебен процес

Епизод: 5 Ченгета-мафиоти
"Ченгета Мафиоти" в Рекламния съдебен процес
В предаването
Всички епизоди

"Ченгета Мафиоти" или герои в Рекламния съдебен процес на гангстерската война..."

"През 80-те и 90-те години на ХХ век мафията продължава да контролира Ню Йорк. Известно е, че плащат и на ченгета, за да си "затварят очите" за престъпленията им. Но в началото на 2000 година серия от убийства разкрива, че "подземният свят е стигнал много далеч". Две ченгета са били наемни убийци, "нещо невиждано и нечувано"... Това е най-големият случай на корупция в историята на Нюйоркската полиция"

и... не е единствен, просто този е публично разследван, а колко други не са ????

Нюйоркските полицаи Стивън Каракапа и Луис Еполито са работили за мафията от 1986 до 1993. Обвинени са през 2006 и осъдени през 2009. Свидетелства се появяват едва след пенсионирането им - първо през 1994, после през 2004. И двамата свидетели са мафиоти, които разчитат на намаляване на собтвените си присъди. Никой от следствените служби и полицията всъщност не е "хванал" ченгета-мафиоти, докато не са разкрити от тези, за които са работели в... мафията.

Каракапа е бил сержант в американската армия през Виетнамската война и приятел от детството с един от приближените на главата на клана Гамбино - Пол Кастелано, застрелян по нареждане на подчинения му в йерахията Джон Готи.
Бащата на Еполито - Ралф и чичо му Джеймс са работили за Карло Гамбино.
И Каракапа, и Еполито са от Бруклин. Постъпили са в Нюйоркската полиция през 1969. Предавали са информация и са извършвали престъпления за Антъни Касо "Свирката", подчинен на клана Лукезе. Получавали са по 4000 долара на месец, асистирали са за убийства, най-скъпият им удар е за 70 000 долара, общо са взели 375 000 долара....

Еполито се пенсионира през 1990, Каракапа - по болест през 1992.
Първото обвинение срещу тях се появява в средата на 90-те години, когато пенсионираните Еполито и Каракапа ообикалят страната, харчейки пенсиите си. Каракапа се пробва като заместник-шеф на охраната в Женския затвор в Северен Лас Вегас, а Еполито - някога културист, се изявява като холивудски сценарист и актьор във филми като класиката "Добри момчета". И двамата се подвизават в Лас Вегас, когато властите ги и свързват с фамилиите Лукезе и Бонано. Показанията от техни членове водят към Гангстерска война с Гамбино, в която ченгетата с явяват средство за поръчки и разплата.

Осъдени са през 2009 и 10 години след присъдата случаят изглежда странен за единствения процес срещу ченгета-мафиоти.
Бившият шефът на Отдела за борба с организираната престъпност - Джоузеф Кофи, ги е подозирал: "Нека погледнем така. Аз не бих могъл да си позволя костюм за 2000 долара, а те можеха. Това не ви ли говори нещо?"


Свидетелствата обаче идват от самата мафия.
Първо през 1994 от Антъни Касо "Свирката" , подчинен на клана Лукезе, който разказва как ги е наел през 1986 срещу 4000 долара на месец, за да получава копие от разузнавателните доклади и файлове на полицията за информанти, които Касо трябва да избива, преди да проговорят. Сделката важи до 1991. Наричал е ги е "кристалната топка".


Следващото свидетелство е от Бъртън Каплан през 2004. Бивш "търговец на дрехи", той разказва за двете пенсионирани ченгета от Ню Йорк... отпреди много години. 71-годишният Каплан е осъден за участие в наркомрежа с марихуана - за 10 милиона долара, излежал е 8 години от 27-годишна присъда и с тези закъснели показания се надява на амнистия. Когато е арестуван през 1996, отказва да свидетелства пред ФБР, ДЕА и Нюйоркската полиция за връзките им с двете "мръсни ченгета", но 10 години по-късно ракрива, че от 1986 до 1993 Еполито и Каракапа са работили с Антъни Касо, подчинен на Лукезе. В резултат на тези сведения, присъдата му е намалена на 9 години и една година след показанията - през 2006, е освободен. Каплан живее и умира в неизвестност през 2009, на 75 години.

През март 2005 Каракапа и Еполито са арестувани, докато влизат в италианския ресторант "Пиеро" в Лас Вегас. Обвиненията от Федералния съд на Бруклин са за осем убийства, две от които са извършили лично, и още за рекет, подкупи, отвличане и други престъпления в периода 1979 - 2005. На 6 март 2009 са осъдени на доживотен затвор: Еполито - плюс 100 години, Каракапа - плюс 80 години, с глоба от 4 милиона долара на всеки. И двамата възразяват срещу присъдата и обжалват.

През 2010 Градската управа на Ню Йорк се съгласява да плати 9.9 милиона на човек, прекарал 19 години в затвора заради Еполито и Каракапа, които го затворили със скалъпено обвинение за убийство на проститутка. Никилъс Гуидо щял да свидетелства, а градът да плати 5 милиона обезщетение на семейството му за несправедливо обвинение...

Каракапа губи в делото по обжалване на присъдата си през април 2016. Съдия Уейнщайн отхвърля молбата му за "освобождаване по милост". Нелечимо болен, Стивън Каракапа умира 75-годишен в болницата на затвора в Северна Калифорния, на 9 април 2017.
70-годишният Еполито все още излежава доживотната си присъдата си в най-охранявания затвор в Таксън, Аризона.

След 20 години единственият процес срещу пенсиониратите "ченгета-мафиоти" видимо е бил необходим публичен акт за демонстриране на справедливост пред обществото, в нечия политическа кампания. Реално, ченгетата са били средство за поръчки и разплата в ганстерска война между клановете Гамбино, Бонано и Лукезе и изобщо не става въпрос за следствени постижения на държавата и съдебната власт, а за сделки с други мафиоти, както всъщност търгуват всички....

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад