Ал Капоне - "Филмираният "герой"

Епизод: 7 Ал Капоне
Ал Капоне - "Филмираният "герой"
В предаването
Всички епизоди

Ал Капоне - "Филмираният "герой"

"Истинската" история на Ал Капоне - най-показният гангстер в САЩ, който си навлича гнева на мафията заради любовта си към светлината на прожекторите".

За Ал Капоне "всичко е позволено" до...време.

Нито една история не е истинска, само сценариите са оригинални, за да се играят, а понякога и да се снимат.

Алфонсо Капоне е най-популярният образ на гангстер в киното, независимо чия е историята и за кого е писана литературата. "Истинската история на Ал Капоне" е разказвана в епоси, умножаващи легендата за ...."Кръстникът".

Капоне напуснал училище както повечето гангстери, после влязъл в бой заради жена в едно заведение и получил белег, свързан с прозвището Белязания, което носи не един герой в мафията. В гангстерския свят Алфонсо първо се върти в Сицилианската петорка и Кастеламарските войни, продължава в "Комисията" на Лъки Лучано и накрая ръководи "Екипа" в Чикаго. Бизнесът е все един и същ - проституция, рекет, хазарт.

В йерархията се издига, благодарение на Джон Торио, който го вкарва в Синдиката на Големия Джим Колозимо, който търгува с всичко освен с алкохол през Сухия режим. Колозимо е застрелян в годината, в която Капоне пристига в Чикаго. Всички са сигурни, че е поръчан от Торио и Капоне е съучастник.

Торио наследва организацията на Колозимо и веднага влиза в алкохолната контрабанда, но лидерството му е кратко. През 1925 е прострелян - оцелява, но влиза в затвора с 9-месечна пирсъда за незаконно производство на дестилат. Оттегля се от бизнеса и Чикаго, връща се в Италия, но не завинаги - през 1934 в Ню Йорк е сред основателите на Комисията на американската мафия от 1934 с Лъки Лучано. Капоне поема "Екипа" в Чикаго.

По това време той е "най-видимият" гангстер в Америка, работи с местните медии и общува с политици за образа на "бизнесмен, загрижен за своите съграждани". Никой от останалите гангстери няма да го изтърпи. Напрежението ескалира в Касапницата на Свети Валентин, на 14 февруари 1929, също силно екранизирана в киното. Капоне избива седем свои врагове в мафията и това показно убийство има една цел - да сложи край на конкурентите му със...страх.

По това време самият поръчител е на почивка със семейството си в Маями. Месец след това Капоне е осъден на 6 месеца за неявяване в съда след призовка. После във Филаделфия е обвинен в незаконно притежание на оръжие и осъден на 9 месеца затвор в Пенсилвания. Тези "спешни" присъди изглежда са фиктивни и необходими - пазят го, пестят време и куршуми в неизбежната вендета.

Големите неприятности започват едва когато Големият Ал Капоне /в мафията всички малки имена са "големи"/ е подгонен не за престъпленията си, а за неплатени данъци по Закон за облагане на незаконния бизнес с такси и налози, приет през 1927.

Разследването се води от също толкова легендарния инспектор Елиът Нес в екип, наричан заради неподкупността си "Недосегаемите", приветстван с едноименен филм. Всъщност процесът срещу Капоне е засилен по пряко нареждане на Президента на САЩ - Едгар Хувър. На 18 октомври 1931 Ал Капоне е признат за виновен по 22 точки от Закона за събирането на такси и данъци от незаконен бизнес. Явно властта и законодателите са решили, че като не могат /или не искат/ да спрат престъпността, мога да печелят от нея - по-изгодно ще е и за бизнеса, и за политиката, при нужда....

Капоне е осъден на 11 години затвор - първо в Атланта, после в най-тежкия - Алкатраз. Затворникът обаче се разболява тежко от инфекция на сифилис, придобит още в младостта - разсъдъкът му става на 12-годишно дете. Прибира се у дома и умира във Флорида - от инфаркт, през 1947, на 48 години.

Мафиотът, който печели по 100 милиона годишно, само в кеш и без никакви издадени и подписани документи, за да не оставя следи, се оказва обвинен и осъден с нереални опции за доказателства. Но процесът е факт и историческо постижение на държавата в "борбата с организираната престъпност", което си заслужава да се филмира широко и многократно, с продължения и всички подробности, подсилващи ефекта на правораздаването, както и "Краят на дяволската мечта", каквото е и заглавието на "Ню Йорк Таймс" по това време.

Разпространяваният кръвожаден образ на Капоне е за страх, неговите основни оръжия са заплахи и подкупи. Проблемът е, че всички, които той купува, продължават да се продават и купуват и от други, и някой е платил много по-скъпо, за да се смени съдебният състав в нощта преди деня на процеса, който го осъжда.

Алфонсо Капоне е само едно от 8-те деца в голямо неаполитанско семейство и един от братята му имал странна съдба - първо като поклонник на идианците из коренните им земи в Щатите, после като полицейски "агент под прикритие" през Сухия режим - той или друг е застрелян в акция срещу престъпността на новоизбрания кмет на Чикаго през 1924....

Кой знае кой за кого работи в държавата и в мафията и къде ще отидат парите следващия път...

"Недосегаемите"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад