Дъч Шулц - Малцът не свършва!

Епизод: 6 Дъч Шулц
Дъч Шулц - Малцът не свършва!
В предаването
Всички епизоди

Дъч Шулц - Малцът не свършва!

"Сухият режим в САЩ. Един гангстер се оформя като "черната овца на мафията" – непокорният Дъч Шулц. Когато той заплашва да убие главния прокурор, мафията се намесва, за да не привлича внимание към себе си".

След края на Шулц Бирата и Ликьорът не свършват...

Артър Симон Флегенхаймер е роден на 6 август 1902, в Бронкс, син на германски евреи. Баща му напуска семейството, а Артър напуска гимназията. Забърква се в престъпния свят, лежи 17 месеца в затвора за кражби.Но за кратко време става едно от опасните лица в мафията на Нюарк, Ню Джърси. Влиза в контрабандата с алкохол през Сухия режим, с внос на ликьор от Канада.

Сменя името си, защото било "трудно за запомняне и много дълго за новините в пресата". Артър Флегенхаймер избира да бъде Дъч Шулц /Холандеца Шулц/ с подозрението, че е взел прозвището от някой друг. Шулц е нервен и суетен мегаломан. За няколко години се издига като голям гангстер в Ню Йорк със 100 души екип. От ликьор минава на бира, създава собствена марка и става Бирения барон в САЩ и Канада, в съюз с Легс Даймънд /Диамантените крака/. Но скоро между двамата започва война, когато Легс напада камионите с ликьор на Дъч. На 19 декември 1931 Даймън е прострелян 17 пъти от стрелците на Шулц, който иронизира случката: "просто още едно пале се задуши в джоба ми". С отстраняването на съдружника му, Холандеца вече печели 20 милиона долара годишно.


През 1933 е подгонен за данъци. След като процесът е преместен в по-малък град, Шулц наема фирмен пиар, който да му изчисти имиджа. Дарява много пари и скъпия си гардероб за образа на благодетел. Номерът сработва. Връща се в Ню Йорк, но властите са още по-решителни да го съдят.

На среща с други фигури от мафията, Дъч иска да убият прокурор Томас Дюи. Те обаче предпочитат да ликвидират Шулц, за да не привличат повече внимание към незаконния си бизнес. На 23 октомври 1935, докато планира убийството на прокурора, Дъч е прострелян в ресторанта на "Шопхаус Палас", докато си мие ръцете или докато си поръчва нещо - не е ясно.

Трупът на масата е дело на Чарли Работника, който убива още трима от от бандата му, но Холандеца не умира веднага. В делириум той се опитва да каже на полицията нещо - за "едно момче, което никога не е разплаквало и разбивало хиляди семейства".


33-годишният Дъч Шулц издъхва в Нюарк, един ден след куршумите. Легендата е, че е оставил съкровище в горите на резервата Кетскил Маунтин - част от Апалачите, в югоизточен Ню Йорк. Загадката е какво е искал да каже в агонията си.

*Марката Schultz е жива за малцовите ликьор и бира - редки и исторически, с вкус за ценители на бранда Schlitz.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад