Джоуи Гало - "Интелигентният луд"

Епизод: 8
Джоуи Гало - "Интелигентният луд"
В предаването
Всички епизоди

Джоуи Гало - "Интелигентният луд"

"Джоуи Гало изпъква в историята на американската мафия като "вълк единак", почитател на насилието и бохемския живот. Той започва една от най-кървавите войни сред мафиотите, но въпреки това е харесван от Холивудския елит, а Боб Дилън пише песен за него"...

Джоузеф Гало е от Бронкс, роден на 7 април 1929. Баща му търгува с мафията през Сухия режим, а Джо влиза в кръга след него. Още в младостта си е освидетелстван с параноидна шизофрения, след арест. Известен е с прозвищата Блондина или Лудия Джо заради косата и диганозата си.

Как Лудия Джо разпали война в мафията и израсна като "най-интелигентния" мафиот в затвора.

Смята се, че Джо Гало е убиецът на Албърт Анастасия - шефът на корпорация "Убийства", застрелян в бръснарския салон на Парк хотел "Шератън", впоследствие "Парк-хотел Централ", бръснарницата става "Старбъкс кафе", а столът на жертвата днес е експонат в Музея на мафията. Убийците на Анастасия се наричали "Бръснарския квартет".

Гало работи за фамилия Профаци, от която произлиза следващият клан Коломбо, и двете подчинени на Лучано, Лъки Лукезе. След убийството на Анастасия, Гало започва война срещу Фамилията, защото очаква отплатата си, а главата Джо Профаци се бави и забравя. И двамата се подготвят за удар, но Гало катализира събитията с отвличане на роднини на Профаци, за които иска откуп. Това отприщва буря със серия убийства. За не/щастие, Гало е арестуван за изнудване, преди да разбере как ще свърши битката. 14 години в затвора минават като голямата му образователна школа - учи литература, философия, рисува, сприятелява се с чернокожите затворници, които по-късно ще включи в удара срещу следващия шеф на клана Профаци - Джо Коломбо.

През юни Коломбо е прострелян от мъж, който се преструва, че държи камера. Оцелява, но остава парализиран през остатъка от живота си. Хората му твърдят, че стрелецът е бил чернокож и го свързват с новите хора на Джо Гало, никой не знае, може да е грешна следа за объркване и пренасочване на подозренията.

В разпалената от самия него война, Джо Гало е непредпазлив. Докато една от най-големите фамилии в Мафията го иска мъртъв, той изобщо не се притеснява и умира... на Рождения си ден. На 7 април 1972, в ресторант на Малката Италия в Ню Йорк, Джо е прострелян и се опитва да отговори, защитавайки семейството си. Ранен, припада на улицата, където ченгетата сякаш знаят и чакат да приберат трупа. На погребението, след три дни, сестра му заявява: "Улиците ще почервенеят с кръвта на Джоуи". Така и става.

Войната между Коломбо и Гало продължава няколко години, преди отново да се обединят, до...следващата разправа. Периодът е определян като най-жестокия от десетилетия в Ню Йорк.
Преди смъртта си Джоузеф Гало си създава образ на народен патриот и бунтар, свързан с жертвите и изкуството. Боб Дилън му посвещава песента си "Джоуи": "Никога не съм го възпримал като гангстер, винаги съм го чувствал като жертва и герой, който воюва с враговете".

Създадена от италианци, евреи и ирландци, Мафията в Америка показва, че всички лесно могат да бъдат разделени до смърт заради нови съюзи, до следваща война, с още смърт и така до безкрай. И... евреите са разделени, не само от ивицата Газа.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад