Няма кой да чисти снега в селата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Няма кой да чисти снега в селата, сигнализираха кметове от Врачанско. Заради липсата на програма за временна заетост по т. нар. аварийки много от хората останаха без работа, а населените места са беззащитни при бедствено положение през зимата. Хората настояват социалното министерство да вземе бързи мерки, за да се възстанови тези полезна практика, която дава добър ефект през последните няколко години.

Първите поледици оставиха без автобуси село Добролево в община Борован, където живеят над 1000 души. Досегашните програми за временна заетост са изтекли, а нови не се откриват.

Светла: "Нямаме никакъв автобус, ни за Враца, ни за Бяла Слатина, ние сме направо изолирани от света. С аварийките беше добре, имаше пясък, можеше да се опесъчава, да се пътува."

Роза: "А и много хора имаше за аварийките и много хора бяха на работа, поне зимата. А сега няма нищо. На 4 часа бяха, но все нещо допринасяха за вкъщи. А сега като няма аварийки, само неколко човека са на работа, нема."

В истински абсурдно положение се озовал 62-годишният Емил Цветанов. За да ползва предимство на опашката за работа, се наложило да разтрогне брака си, но и това не помогнало, оплаква се потърпевшият.

Емил Цветанов, с. Добролево: "Мен на работа не ме взимат, едни петдневки само дават, ако ги знаете, имам госпожа по чужбина, па казаха да се разведем, разведохме се, разделихме се, и ме включиха за 6 месеца в едни петдневки, които са 30 лева, ни за ток, ни за ядене."

Хората търсят помощ от кметовете, но те са категорични, че нищо не зависи от местната власт, а само от държавата.

Илиян Буковски, кмет на с. Добролево: "Миналата година с една европейска програма на 8 часа и аварийките, бяха общо 100 човека на работа, а сега повече от месец, няма нито един човек на работа. От аварийките пращаме, ако има сняг за почистване, почистват и на стари хора, сега няма кой. Отгоре няма програми, което за мен звучи неестествено, програми има, сигурно няма пари."

От Бюрото по труда във Враца коментираха, че последните програми за временна заетост изтичат в края на тази година, а за догодина все още няма информация от социалното министерство какви нови форми за заетост ще има за хората.