Учебник по доброта

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ученици станаха автори на учебник, който се надяват да прочетат възрастните и политиците у нас. “Учебник по доброта” е инициативата на специалистите от Центъра за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” във Велико Търново. Специалистите твърдят, че така децата дават отговор на антиромското говорене в обществото. Книжката по доброта ще достигне до управниците по повод ромската Нова година, която се чества на 14 януари.

“Учебникът по доброта” е написан от ромски деца в търговищкото село Голямо Ново и великотърновски студенти, членове на междуетническия център „Амалипе“. Книжката съдържа 50 разказа, в които малките автори описват по детски добрините, които са направили.

„Толкова по детски, искрени и чисти разказчета, че няма как човек да не се трогне четейки това, което те са написали. Това неминуемо помогна и на децата да подобрят уменията си по български език. На края се получи един страхотен учебник и може би най-добрият учебник, който съществува в българските училища“, каза зам.-председателят на центъра Теодора Крумова.

„Учебникът по доброта“ е издаден в 1000 екземпляра и ще се раздава в училищата в цялата страна. Организаторите се надяват няколко бройки да стигнат и до депутатите.

„Аз бих препоръчала като начало депутатите в парламента да го направят, защото напоследък лошите думи, които чувам, идват от тези, които трябва да създават реда в страната. Те могат да видят колко лоши думи са си спестили и колко добри думи са казали. Ако всеки направи едно такова нещо, ние със сигурност ще станем много по-добри“, смята Крумова.

Авторите на първия у нас „Учебник по доброта“ ще изненадат част от политиците с подарък в навечерието на Василица.