Пещерата "Бисерна" вече е достъпна за туристи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Пещерата се нарича "Бисерна", защото капките вода върху образуванията блестят като бисери. Художественото осветление придава различни отблясъци на красивите карстови форми. Пещерата е на 3 500 000 години, дълга е 2700 метра и е на две нива – в долното е реката, а в горната галерия са причудливите природни форми.

Ирина Павлова, ПП "Шуменско плато": "Тук се намираме в голямата зала, която ние от "Шуменско плато" нарекохме Тронната зала, защото наистина е най-красивата. Това е нашият пещерен замък и пещерен град, до него е тронът на пещерния цар и трапезата, на която всички пещерни обитатели биха могли да пируват."

Туристическият преход е 800 метра. Природата е изваяла от карста и водата чудни сталакти, сталакмити и сталактони с форми на завеса, кораб, ботаническа градина.

Георги Георгиев: "Като дете съм израснал около Шуменското плато, но за първи път влизам и възможността да фантазирам върху природните образувания е най-ценното за мене."
Соня Ангелова: "Подземната река, тъй като не много пещери има подземна река. Тя е емблематична и, разбира се, всички красиви образувания."

"Бисерна" е открита през 1928 г. от френския географ Жан-Дени Барбие дю Бокаж. Тя се намира западно от Шумен на 404 метра надморска височина. Температурата в нея е 11 градуса, а влажността 100%.

Акценти