Мръсотия в езерото край Панчарево

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Езерото край Панчарево е едно от местата където излизат много шампиони. Замърсяване там има от доста време. Сигнализирано е неведнъж за това. Сега обаче проблемът се пренася и до Европейската комисия, тъй като местни жители са подали сигнал към нея за това, че езерото системно се замърсява, а не се почиства. Другата седмица се очаква от "Сдружение за Панчарево и Кокаляне" да изпратят и официалното си становище към ЕК.

Иван Хиндалов, треньор по кану-каяк: Проблемът е от дълги години и не е от вчера или от една седмица. Може би над 10 години езерото почти не се почиства. Тук протичат много тренировки. Езерото е прекрасно място за отдих, за спорт, за всичко и просто не изглежда добре.

Замърсяването пречи на тренировъчния процес. Хиндалов каза, че няма спомен за това кога е почиствано за последно езерото. Той каза, че правят самосиндикални акции по почистване.

Венцислава Асенова, Регионална инспекция по околна среда и водите: Съгласно Закона за водите почистването, поддържането и ремонтно възстановителните работи на язовири и езера би трябвало да се извършва от собственика на съоръжението. В случая язовир Панчарево се стопанисва от "Напоителни системи". За управлението на отпадъците, допускането на нерагламентирано замърсяване отговорност има и кметът, но пък във водния обект би следвало собственикът или стопанинът му да осъществява почистването.

Качеството на водите на Панчарево се наблюдава чрез мониторингов пункт. През годините са констатирани незначителни отклонения.