Ще доведе ли увеличението на заплатите на медицинските сестри до дисбаланс?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Медицинските сестри не са доволни от това решение и смятат да продължат с протестите. "Нашето искане беше за две минимални работни заплати, което не е 950 лв. Нека не се акцентира толкова върху тези пари, защото нашият протест не е само парите за сестрите и медицинските специалисти, а за реформа в здравеопазването, промяна и грижа за пациента. Ние сме на колене, пациентите са на колене, нещата стават все по-трудни. В Европа сме на първо място по смъртност“, каза медицинската сестра Елена Тонева.

Ние искаме да имаме отделна съсловна организация по физиотерапия, която да се отнася не за професионални направления здравни грижи и обществено здраве, а за специалисти, които са в здравеопазването. Другото искане е да имаме едно наименование на кинезитерапевт и рехабилитатор – физиотерапевт, както е в цял свят. При нас те са разделени. Искаме и да имаме стандарт по физиотерапия. Този стандарт ще определи какви функции, средства и заетост в лечебния процес имат кинезитерапевтите и рехабилитаторите. От там ще дойде и заплащането на специалистите, изтъкна проф. Видьо Желев - съпредседател на Асоциация на Физиотерапевтите в България.

От 30 години в България е създаден модел на социален диалог, където се решават проблемите според законодателството. 950 лв. е най-високата начална заплата на медицински специалист по здравни грижи в университетска болница. Да, чудесно е, че се отделят пари, за да може да се достигнат тези баланси, които са начертани. Две минимални работни заплати са много повече, отколкото началната заплата на много висши медицински кадри, заяви вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов.


Отпуснатите 50 млн. лева допълнително за заплати на медицинските специалисти скараха синдикалисти и протестиращи. Кокалов заяви, че с решаването на проблемите на една група се създава напрежение в целия сектор. А Тонева го обвини в липса на конкретни действия.

Акценти