Проф. Чирков за здравето на българите и българската система

Предаване: н3Dеля X3, 30.03.2014

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф. Александър Чирков вярва в това, че медицинските работници трябва да се обучават непрекъснато, да попълват познанията си с нови практики и нови подходи, да се учат от своите и чуждите грешки, защото безгрешни хора няма. Той вярва в създаването на нова мисловна култура, която да създаде нов екип, който от своя страна да работи за пациента, защото ако ги няма пациентите и ги няма болестите, тогава лекарите стават излишни.

Проф. Чирков - едно от светилата на българската медицина, бе специален гост на Андрей Захариев в студиото на н3Dеля х3. Той сподели мнението си по наболелите въпроси и проблеми на българското здравеопазване.

За едно по-здраво общество е необходимо всеки индивидуално да се грижи за себе си. Проф. Чирков е убеден, че ако човек не направи усилие сам да си помогне, друг не може да му помогне.

"Малко се спортува повече се седи. На пациенти, които оперирам, с най-тежките сърдечни заболявания, след много тежки операции, още като ги изписваме на 8-ия ден веднага им казвам, от десетия ден да почват да ходят", заяви той. Ходенето е най-добрият начин за възстановяване, то спомага за оросяването на цялото тяло, включително на мозъка, посочи още проф. Чирков.

"Здравната ни система, образователната система е резултат от това, което правят политиците, които ние избираме", категоричен е той. Още по времето на Великото народно събрание проф. Чирков е посъветвал председателят, че политиците трябва да бъдат тестувани. Според него те трябва да бъдат тестувани, за да покажат, че са добри мениджъри, ръководили са успешно фирма или предприятие, нямат нужда от пари, нямат нужда от повече слава, а желанието им е да помогнат на обществото.

Така трябва да стане и сега, заяви той, за да се създаде една система, която да улесни нашия живот. "Ние трябва да създадем структури, които да улеснят нашите взаимоотношения, нашия живот - това е".

В студиото на н3Dеля х3 проф. Александър Чирков коментира и част от световните практики, от които може да се взаимства и да послужат за пример за нас.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад