Прокуратурата намери нарушения в определянето на партийните субсидии

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Прокуратурата, финансовото министерство и политическите партии, оказа се, по различен начин четат един и същи закон. Според прокуратурата правилата са нарушени и партиите са получили субсидии по повече от 11 лева за получен от тях глас. Така и бюджетът на държавата е ощетен.

По тази причина се препоръчва на министерството на финансите да се възстановят надплатените пари на партиите от 26 май 2016 година до момента, както и се изработят правила и методология за изчисляването на субсидиите, които да отговарят на буквата и точката на закона. Според финансовото министерство законът е неясен, а методологията, по която работят е от преди 18 години.

Росица Велкова, зам.-министър на финансите: Въведена е още с отменения Закон за политическите партии от 2001 г., там е заложен принципа на пропорционално разпределение на действителните гласове.

Прокуратурата възлага и на Сметната палата да извърши одит на начина, по който се определят субсидиите. Оказва се, че финансовото министерство изчислява на база общия брой действителни гласове, а след това разпределя получената сума на всички партии, които са прескочили бариерата от 1%, което им дава право на държавна субсидия.

По този начин се получават и по-високите от 11 лева на глас суми.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Ако твърдим, че има грешка, то това е грешка в изчислението или в метода.
Крум Зарков, зам.-председател на „БСП за България“: Би трябвало много ясно и лесно да се сметне, че за определена политическа партия са получени Х действителни гласове и те се умножават по 11.

В парламентарната правна комисия БСП и Финансовото министерство влязоха в спор дали има грешка и кой е виновен. Коалициите от партии всяка година трябва да представят пред министерството споразумение как субсидията им се разпределя между отделните субекти в тях. Зам.-финансовият министър цитира последното споразумение, което са представили от „БСП за България“.

Росица Велкова, зам.-министър на финансите: Сумата, която е предложена на министъра на финансите да преведе два месеца, преди той да извърши превода е аналогична с изчисленията, които прави и министерство на финансите.
Крум Зарков, зам.-председател на "БСП за България": Коалиционното споразумение, което цитирате на "Коалиция за България", аз предполагам, че то е изготвено съвместно с Министерството на финансите. Дори то да не е вярно, дори да е грешно - вие от Министерството на финансите сте длъжни да следите за спазването на Закона.

Край на спора засега слагат предложените от правителството промени в Закона, според които партиите и коалициите ще имат субсидия за гласовете, които самите те са получили на избори, без преизчисления на базата на всички действителни гласове.

Те бяха приети с единодушие на първо четене в правната комисия. Надвзетите през последните три години над 14 милиона лева пък ще бъдат удържани на партиите от бъдещи плащания.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад