Цирк "Романес" и национализмът

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Всяка зима цирк "Романес" издига шатрата си в 16-ти парижки район. На 30 май беше последното представление за сезона. Както винаги, през пролетта започва турнето на фамилия Романес в други френски градове. През последните години обаче, цирковите артисти срещат трудности при своите пътувания главно заради надигащия се популизъм и националистки настроения.

Фамилията е от Румъния, а произходът й е ромски. Родоначалникът на цирковото семейство Александър Романес признава, че често се сблъсква с предразсъдъци.

Александър Романес, цирк "Романес": Хората искат да ни изгонят. Но това дори е смешно. Казват - в 16-ти район няма повече котки, защото Романес са ги изяли всичките.

Цирковата фамилия се натъква и на недоброжелателна местна администрация. Разрешителните им за градовете Лил, Страсбург и Рен са отказани.

Каролин, жителка на Париж: Национализмът за съжаление присъства в много европейски страни. Последните резултати на европейските избори показват, че това продължава. Съществува страх от другия. Надявам се да намерят подкрепа на регионално ниво, от кметовете, както беше в Париж, за да могат да се установят на други места.

Обяснението на властите в Рен е, че фамилията е изпратила запитването си за разрешително в грешен департамент, а в Страсбург ще вземат финално решение на 12 юни. Засега Лил мълчи.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад