Високите води на р. Дунав и зачестилите бури създават проблеми на рибарите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

87- годишният Георги Савов от русенското село Мечка е рибар от дете. Казва, че в Дунав има все по-малко риба.

Думите му потвърждава и статистиката – 60 % от рибата в реката е изчезнала през последните 20 години. А заради обилните валежи в момента проблемите на рибарите са още по-големи. Освен без улов, се прибират и със скъсани мрежи.

Георги Савов: Излизат клони, дърва, по шамандури, закачат се, унищожават се нашите мрежи. Нова мрежа, която можеш да я направиш в момента, която струва 300 - 400 лева за 100 м, може да остане половината там.

Оказва се, че високата вода и силното течение по реката объркват посоката на пасажите и пречат на рибата да хвърли хайвера си.

Михаил Михайлов - началник отдел "Рибарство и контрол – Централен Дунав": Рибата си хвърля хайвера на плитки места, където водата е топла. При извършване на контрол на река Дунав бяха забелязани доста кални води. Проблемът на калните води със самата риба е, че се запушват хрилете на рибата, тя чрез хрилете усвоява кислорода от водата.

До края на месеца служителите от Агенцията по рибарство и аквакултури ще зарибят реката с 14 000 есетри и моруни в района на остров Белене.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад