Ново депо за отпадъци в Бяла

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сагата с изграждането на депото в Бяла продължи повече от 10 години. Първоначално то трябваше да бъде финансирано с евросредства, но изграждането се забави, а след това стана ясно, че има некачествено извършени дейности. Междувременно се смени фирмата изпълнител, наложи се препроектиране, а община Бяла беше санкционирана с милион и половина лева.

Димитър Славов, кмет на община Бяла: Срокът на програмата свърши. Наложи се 6-те общини да кандидатстваме пред ПУДОС , включително и чрез заем, и чрез безвъзмездна помощ. И проектът се редуцира драстично, от 20 милиона на малко над 12,5 млн , от които 2 милиона заем от 6-те общини, а другото – безвъзмездна помощ.

След откриването на депото на 6-те общини Бяла, Борово, Ценово, Две могили, Опака и Полски Тръмбеш са раздадени цветни контейнери, които са разпределени по кварталите. Остава обаче не маловажната част – гражданите да започнат да делят отпадъка, което засега се оказва мисия невъзможна.

Димитър Славов, кмет на община Бяла: Имаме един мини завод – с поточна лента, със специални барабани, сита, с магнити, които дърпат метала от поточната линия, с хора, които дърпат, в кабината, които сортират. Вече имаме балирани много пластмаса хартия, пластмасата – по-цветове,че е по-добра после цената. Това без усилия няма да стане. Представете си хората на поточната линия, които очакват един вид отпадък, някъде в тоя камион да ти дойде, примерно, куче в чувал.

Хората от Бяла казват, че се учат да сортират боклука, но има и такива, на които им е все едно.

Илиян Бояджиев: Виждам го на пазара – да ви кажа: треви, ей тъй, хвърлят. Всичко хвърлят. И пише глоба, туй-онуй, обаче никой не го признава.
Здравка Узунангелова: Аз, където живея, нямаме донесени, малко са по-настрани от нас, но специално, когато имам стъкла или хартия повече, отивам и ползвам. В малкия, които имаме пред къщи, си хвърляме общия отпадък.

Ръководството на депото уверява, че пластмасовите контейнери не се изхвърлят при общия боклук.

Татяна Коцева, директор на Общинско предприятие „Регионално депо” - Бяла: Това, което се събере и дойде при нас, на сепариращата линия, която е зад нас, се разделят на отделни фракции. Всичко се балира в отделни бали, които може да ги видите тука, с различни цветове. Това ще бъде предадено на фирми, които рециклират хартиени, пластмасови, метални отпадъци, за да може да се завърти цикъла на производство, да не се получава това депониране в клетките, които са на депото. Да запазим нашата природа чиста, тъй като на тези, пластмасовите отпадъци, цикълът им на разграждане е много дълъг, със столетия.

Засега на депото е изградена една клетка. Предвидено е тя да събира годишно 65 тона отпадък и ще бъде запълнена за 6 години. Ако сепарирането обаче се провали, преди да бъдат изградени другите 2 клетки, ще възникне друг проблем.

Татяна Коцева, директор на Общинско предприятие „Регионално депо” - Бяла: Животът на клетката ще бъде много по-кратък, защото тя ще се запълни за много по-кратък период, отколкото е предвидено по проект, тъй като масово са пластмасовите отпадъци от бита.

Освен повече боклук, провалянето на разделното сметосъбиране означава и липса на приходи, защото заложените от рециклиране средства няма да влязат в бюджета на регионалното депо. Което означава допълнителни разходи за 6-те общини.

Последни броеве

За споровете около военната помощ за Украйна, договорите за модернизация на българската армия и отношенията със съюзниците 05:55, 27.09.2023 Дни преди старта на предизборната надпревара – на какво ще заложат кандидатите за кмет на София? 05:55, 26.09.2023 След изгонването на свещеници и затварянето на руската църква - реакциите 05:55, 25.09.2023 115 години независима България 06:55, 22.09.2023 Отношенията в управляващото мнозинство след рокадата в комисията за контрол над службите 05:55, 21.09.2023 Протестът на земеделците – за исканията, нужните решения и отговорите на властта 05:55, 20.09.2023 След случая с бойния дрон край Тюленово – за рисковете пред България и сигурността в Черноморския регион 05:55, 19.09.2023 Национален протест на земеделските производители - на какви отстъпки са готови правителството и земеделците? 05:55, 18.09.2023 Очакванията за новата учебна година и промените в учебните програми 05:55, 15.09.2023
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад