Радев към папа Франциск: Вашето посещение е свидетелство за вярата в България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Позволете ми най-сърдечно да приветствам Негово Светейшество папа Франциск, по случай неговото официално посещение в Република България.

Ваше Светейшество, днес с най-топли чувства Ви посреща един открит и добросърдечен народ. Народът на една от най-старите християнски държави, приел Христовата вяра преди 12 века. Народ, преодолял всички превратности и изпитания благодарение на своите морални и духовни добродетели, на Църквата и Кирилицата, на Вярата и Знанието.

Мотото на Вашето Апостолическо пътуване е „Мир на Земята“. Този призив ще отекне в целия свят и то от българската столица, която носи името на Божията Премъдрост. Нашата драматична история е наситена с войни и страдания. Затова знаем цената на мира и знаем, че мирът е траен, само когато тържествуват хуманизмът и толерантността между различни религии, етноси и народи, защото българското общество не търпи ксенофобия и расизъм. Само на метри оттук съжителстват мирно от векове православен храм, джамия, католическа църква и синагога.

Във Вашето Великденско послание призовахте „Да изграждаме мостове, а не стени”. Това е мисията на нашето време. Стени се вдигат лесно, но мостове се градят трудно. И ако в многовековните отношенията между България и Ватикана доминират добрата воля и взаимното уважение, заслугата е на майсторите на мостове.

В базиликата „Санта Мария Маджоре” през ІХ век папа Адриан ІІ освещава българските писмена. В базиликата „Сан Клементе” почива св. Константин Кирил Философ. Това са свети места за всеки българин. Вече 44 г. епископът на Рим приема българска делегация на 24 май в знак на почит към Светите равноапостоли Кирил и Методий - съпокровители на Европа и първоучители на славянския свят. Българската азбука е вградена в основите на европейската и световна цивилизация и е стожер на нашата идентичност.

Дълбоко в нашата родова памет са съхранени спомените за Унията на цар Калоян с Римската църква, за битката при Варна от 1444 г., за застъпничеството на Римската курия за българите след жестокото потушаване на Априлското въстание през 1876 г., за медицинската помощ при последвалата Руско-турската освободителна война. Светъл е споменът от времето, когато Анджело Ронкали - папа Йоан ХХІІІ, наричан от някои „Българския папа“, пребивава десетилетие като Апостолически визитатор и делегат в София.

Днес, когато в Европа се завръщат омразата и ксенофобията, ние си спомняме великата мисия на Светите братя Кирил и Методий - да отстоят правото на всеки народ да слави Бога на своя език. Дълбокият смисъл на техния урок е, че езиковите и културни различия не са пречка народите да живеят в мир и да изповядват общи ценности.

Ваше Светейшество, посещението Ви в Република България е едно от най-значимите събития в новата история на нашите отношения. Защото споделяме общи грижи и общи тревоги - грижата за опазването на мира и тревогите за съдбата на милиони човешки същества, хвърлени на произвола и обречени на преследване, унижение, бедност, робство, сегрегация итерор.

Искреността и емоционалният заряд в нашите отношения ми дават увереност, че нашата обща загриженост е основата, върху която хуманно мислещите хора могат заедно да постигнат своите общи, благородни стремежи за доброто на всички. Вашето посещение е свидетелство за обичта Ви към българския народ и доверието Ви в България за изграждането на един по-мирен, по-справедлив и по-човечен свят.

Добре дошъл в България, Ваше Светейшество.