В очакване на Светия отец

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Иван Гарелов припомни, че е имало голямо напрежение около посещението на Йоан Павел II заради отказа на Светия Синод да покани Светия отец в България. Въпреки това двете визити - тази преди 17 години и тази, която предстои, имат еднакви задачи.

"Може би техният характер, техният образ е различен - Войтила беше поляк и затова се смята, че той много е допринесъл за падането на Берлинската стена. По отношение на църковните работи той беше по-консервативен. Докато папа Франциск - той е от Латинска Америка и значи е революционер, някои го наричат дори комунист, е истински реформатор. Неговите идеи относно самата църква и нейното реформиране са много смели, някои са драстични. Има известна съпротива в църковните среди, но в замяна на това хората много го обичат, защото ", подчерта журналистът.

Красимир Иванов сподели, че се е надявал Българската православна църква да се съгласи да има обща молитва за мир.

"Нито става дума за нарушаване на православните канони, нито за някаква кой знае каква дипломация. Нашите синодални старци се обаче опънаха... Но папата е много широко скроен човек. Той самият често казва, че е с голямо чувство за хумор, а неговото поведение и реформите, които прави, са точно толкова смели, колкото на човек, който няма какво да губи и му остава малко време да изпълни мисията си", коментира Иванов.

За доц. Марко Скарпа в папската визита ще има кулминационни точки. Първата е срещата в Светия Синод, която е от особено значение за двете църкви - православна и католическа. А втората ще е срещата за мир, която ще е утре на площад "Независимост", каза той. По думите му, срещите на папа Франциск не са само официални, а и много "семейни", каквито ще бъдат неделната литургия в столичния храм "Св. Александър Невски" и първото причастие, което за католиците са от особено значение.

Какво още коментираха гостите в специалното студио вижте във видеото. Вижте още посрещането на папа Франциск на летище София и срещата му с министър-председателя Бойко Борисов.