Защо хората припознават папа Франциск като лидер с най-голямо доверие?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
"Акцентите в посещението за мен са няколко. Едният е, че България е наследник на светите братя Кирил и Методий, в смисъл на носител на това културно наследство. Другият очевидно очертан акцент е в духа на наследството на папа Йоан XXIII - Анджело Ронкали, нещо, което беше подчертано от папа в неговото обръщение към българите. И третото, което ми се струва много важно от светска гледна точка, е посланието, което се съдържа и в мотото "Мир на Земята". От една страна това е препратка към енцикликата на Йоан XXIII, но от друга ми се струва, че акцентът ще бъде върху това, че България е едно мирно място в проблематичен район като Балканите. Тоест очаквам един позитивен знак, едно позитивно послание", каза Момчил Методиев.

Първан Симеонов коментира изследването на световната асоциация "Галъп интернешънъл" за влиянието на световните лидери и одобрението им от обществото - както от българите, така и по света.

"Това изследване се прави вече няколко години и неизменно папа Франциск е в челото на тази своеобразна класация за оценка на световните лидери. При него има лес спад при позитивните оценки, но огромен е спадът на позитивните оценки при всички останали. Безспорно папата е лидер номер 1, защото на фона на всички останали той търпи най-малко негатив в последните няколко години. А защо всички търпят такъв негатив? Защото светът става все по-трудно предвидимо място и архитектурата на сигурността, такава каквато я познаваме, леко се разпада", анализира резултатите от изследването политологът.


Какво още коментираха гостите в специалното студио вижте във видеото. Вижте още речите на папа Франциск и на президента Румен Радев на площад "Атанас Буров" и посрещането на главата на Римокатолическата църква пред Светия Синод.