Значението на посещението на папа Франциск в България и очакваните послания

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
"За мен е изключително интересно неговото поведение от самото начало на неговото служение. Той защитава една линия на поведение, която е доста по-различна от това, което сме свикнали да прави клира - неговия отказ от цялата суетност, която е присъща на тази система", каза Димитър Стоянович.

Времето ще покаже дали личният пример папа Франциск "ще въздейства на останалата част от негова църква и на вярващите в западния обред". Това е най-важното - да даде пример на самозабравилите се, добави историкът.

Тони Николов отбеляза, че "в такъв тип посещения политическите и духовни знаци се сливат в едно и трябва да бъдат преподреждани".

"От една страна папата наистина пристига като държавен глава - той е духовен лидер, но и държавен глава на една от най-малките държави в света. Католиците в света са над 1,3 млрд., така че влиянието на този човек е много голямо", каза философът.

По думите му Светият отец преди всичко избира да посети държави, които не са богати. Това донякъде обяснява защо в този момент България посреща главата на Римокатолическата църква, подчерта Николов.

Какво още коментираха гостите в специалното студио вижте във видеото. Вижте още размяната на подаръци между папа Франциск и министър-председателя Бойко Борисов, изявлението на българския премиер и официалното посрещане на Светия отец пред Президентството и срещата му с президента Румен Радев.