Политически нагласи и сценарии. Андрей Райчев и Антоанета Христова

В този брой на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Андрей Райчев уточни, че България не е от най-бедните в Европа. Българите са с най-ниски доходи, но по собственост са на едни от първите места. Това са резултати от последното международно изследване. Затова, по думите му, "нашата задача е да вдигнем доходите, а не да забогатеем. Защото по-лесно да вдигнеш доходите и можем да го направим, смята социологът. Що се отнася до корупцията по висшите етажи на властта, нагласата на българите е: "Престанете да крадете!"

На базата на изследване за живота на българина проф. Антоанета Христова отбеляза, че той живее много добре в няколко идентичности.

"Той се чувства много силно българин и свързан със своята земя, патриот... И в същото време той се чувства, без да има конфликт с това, европеец. Има много сериозно изразени проевропейски нагласи."

Мотивът за това изследване е бил преди председателството ни на ЕС да се разбере каква е дистанцията на българина спрямо Европа, каква е нагласата към някои европейски политики и дали сме готови да правим домакинството на председателството. За изненада на учените, по-големият процент от хората смятат, че са готови и че при всяко положение България ще изиграе добре своята домакинска роля. В по-голяма степен хората приписват отговорност за доброто представяне при председателството на министър-председателя, на изпълнителната власт.

Целият разговор във видеооткъса.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад