Самоличност на заем

В този брой на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Зад тях често се крият големи страхове и още по-големи мечти. Доста често са плод и на чисто криминални намерения. А понякога всички тези обстоятелства се превръщат в създатели на фалшиви самоличности. Изкушението да общуваш с тях, за мнозина е голямо. Той ни ласкае, има чувство за хумор, предлага ни атрактивни материални придобивки... Разбира проблемите ни по-добре от най-добрите ни приятели... Тя или той обаче не е реално лице. Тя или той са милиони, а това да бъдат разпознати, става все по-трудно.

Още през 2012 от Facebook изчислиха, че около 6 % от всички акаунти в социалната мрежа са фалшиви. Тогава този процент възлизаше на 50 милиона фалшиви самоличности. Пет години по-късно, според експерти, фалшивите акаунти са около 500 милиона. Тревожно висок брой, съизмерим с населението на Европейския съюз.

В клопката на добре изградените профили също взлиат милиони. Едни губят пари, други стават жертва на насилие, трафик на хора... Разпознаването на фалшификатите не е невъзможна задача! Изисква повече наблюдения. Категорични са киберексперти.

"Идеалният профил" иска да сте приятели, а дори не може да Ви обясни защо. Нямате нито един общ познат от света извън мержата. Има прекарсно подбрани снимки, систематизирани дори в албуми, но нита една с група от хора, качена от друг профил, с отбелязавене, например.

Не зад всички фалшиви самоличности стои конкретен човек. Една част от профилите са създадени механично от компютърна програма "bot". Тя управлява и развива профилите по предварителен механизъм. Най-често тези самоличности се използват за да обслужат търговски или политически интереси. Фалшивите самоличности - харесват, следват, одобряват... Друга част от фалшивите акаунти, най-често се управлявт от едни човек. Не липсват обаче и премери, в които един профил се управлява от организирана престъпна група.

Механично създадените от компютръна програма профили са лесни за рапозване. Тер ядко имат дори и по една снимка. Създадените от конкретни лица фалшиви самоличности са по-трудни за разпознаване.Те често са фокусирани върху конкертна цел и затова е трудно да се усъмните в тяхната истиност. Защото те са успели, богати, красиви. Или иначе казано по-успели, по-богати, по-красиви. Истински модели на подражание. Такива, които рядко

можем да срещнем на улициата и да ни заговорят. В социалната мрежа обаче, те ни удостояват с вниманието си. А това се харесва на мнозина реални потребители, които самотата е довела в глобалното село.

Задоволяването на тази потребност обаче, често има цена.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад