Справя ли се България с бежанската вълна - оценката на евродепутатите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Евродепутати посетиха бежанските центрове в България. Какво видяха те попитахме в студиото на "Денят започва" Мария Габриел, евродепутат от групата на ЕНП. Тя поясни, че делегацията от Европейския парламент е успяла да посети Военна рампа в София, приемния център в Харманли и транзитния център - регистрационния в Пъстрогор.

"В Пъстрогор условията са значително по-добри, в следствие на намаляване на притока на емигранти, което е традиционно за зимните месеци, а в Харманли видяхме, че се подобряват условията - санитарните и съответно ремонтите на сградите. За сметка на това все още е много тревожна ситуацията във Военна рампа в София. Това, което видяхме е в една класна стая са настанени десет семейства, от които много голяма част все още нямат представа какво се случва, т.е те получават много бързо хуманитарен статут, но след това цялата процедура, която им дава или не окончателно статут на бежанец е с огромни закъснения", коментира евродепутат Мария Габриел.

Тя подчерта, че един от основните проблеми за интеграцията на бежанците е, че част от тях са ниско образовани и без професия. Необходим е административен капацитет, който да позволи тези хора да започнат обучение по език и много по-бързо да става ясно кой от тях изобщо има шанс да получи статут, посочи Мария Габриел.

"Това е едно от основните предизвикателства. Имаме липса на кадри, на хора, които ясно да им обяснят какви са техните права и задължения като бежанци. Голяма част от тях идват действително в България, гледайки на страната ни като транзитна зона. Тяхното единствено желание е да заминат на запад, но от там нататък нямат представа, че дори и да отидат на запад, след като минат трите месеца и те нямат работа, нямат осигуровки, нямат жилище, те отново ще се върнат в България", добави още Габриел.

Репортерът Благой Цицелков посети един учебен час в бежанските лагери, където освен езика с ентусиазъм разучават и география, и по-специално как да се ориентират в София.