Ученици стават евродепутати за ден

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ученици от България ще заемат за ден депутатските места в Европейския парламент в Страсбург. В 15 училища в момента тече подготовка за състезанието на програмата "Евроскола", което ще определи българският отбор за Младежкия европейски парламент. Целта е младежите да се срещнат със свои връстници от останалите европейски страни, за да обсъдят важните теми за развитието на Европа.

Тази събота десетки ученици от страната се изправят едни срещу други в отборното състезание, за да покажат знанията си за Европейския съюз. Сред участниците са възпитаниците на Софийската професионална гимназия по телекомуникации.

"Госпожата ни по Английски - Жанет Декова ни каза за това състезание. И мен ме подразни любопитството да видя, да се... да съм малко по-информиран", сподели Михайл Мануилов от 11 клас.

"Всеки понеделник се събират с госпожа Декова и обсъждат материалите, които са намерили в мрежата и симулират състезанието", разказа помощник директорът Валя Стоева.

В следващия етап - деня на младежкото евроуправление в Страсбург, учениците ще имат възможността да кажа какво мислят по актуалните европейски въпроси и какво трябва да се промени в Европа.

"Трябва да се гласува, важно е да се гласува, за да се чуе гласа... Нали затова сме демокрация", категоричен Теодор Сърбев от 11 клас.

"Важно е да се промени гледната точка към хората, към народа", смята Симона Войска от 11 клас. "Учението вече е на доста заден план, което не е много хубаво", добави още тя.

Отборите се подготвят в учебна среда, състезанието обаче ще се проведе в представителството на Европейския парламент в София.

Победителите от България ще вземат участие в Европейския младежки парламент в Страсбург. На мястото на евродепутатите те ще участват в пленарни заседания и ще гласуват резолюции за тяхната визия за Европа.

Автор: Ива Милорадова