Златанова: Докладът на ЕК е изключително коректен

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мен лично нищо не ме изненадва в доклада на Европейската комисия. Той е очакван, изключително коректен, базиран на факти и както винаги той е обективен. Това заяви в „Денят започва” вицепремиерът Зинаида Златанова.

ЕК спря да говори за политическа воля още от 2011 г., липсата на тази констатация не е от сега. Тогава тя разбра, че твърде рано е дала кредит. От тогава насам ЕК винаги дава кредит, коментира Златанова.

Незабавно започваме да правим план за действие. Крайно време е политиците да сложат край на това обвинение кой е по-лош. Да се замеряме с обвинения не ни помага, заяви Златанова. Тя съобщи, че екшън-планът за действие започва да се изготвя веднага. На специално заседание още днес във Висшия съдене съвет ще видим какво предлагат. Добре е към ВСС да се създаде граждански съвет, предложи Златанова и подчерта, че е "много важно да се започне с гражданското участие".

Много по-важно е да имаме обществена, отколкото политическа воля за промяна, защото така наречената политическа воля не ни доведе до нищо, както се вижда от този доклад. Напълно прави са службите на комисията, когато казват, че тя трябва да се използва. Това е шансът за следващата една година – обществената воля”, допълни Златанова.

В доклада пропуски са отбелязани за целия 18-месечен период и ЕК още в самото начало казва, че оценява три отделни правителства и си дава сметка за това. Има добри отчетени тенденции за всички 18 месеца, но тези, които могат да обърнат мнението и на българските граждани, и на ЕК за следващия период са от последните месеци.

Това може да обърне и следващия доклад. Такава е оценката за намаления натиск на изпълнителната власт върху съдебната власт показва положителна тенденция. Колкото до упреците към ВСС самият съвет трябва да се произнесе дали при тях има външна намеса, смята Златанова.