"Тадж Махал" от злато, сребро и диаманти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В следващия репортаж ще ви покажем копие на мавзолея "Тадж Махал" от злато,сребро и диаманти, което тежи повече от 400 килограма. Инициативата за изработката на умаления вариант на храма на любовта е на индийски бизнесмен, който се надява да бъде записан в книгата с рекордите на Гинес. За това разказва Весела Георгиева в "Денят започва".

Бляскавото копие на "Тадж Махал" е с размер от една стотна от оригинала. За направата му са използвани 400 килограма сребро и 10 килограма злато и диаманти, а цената на целия проект надхвърля 18 милиона долара. В изработката му се включи екип от 35 опитни специалисти.

"Направихме огледален образ на "Тадж Махал". Всичко е ръчна изработка и е много скъпо. Това може да бъде световен рекорд, да бъде записано в книгата на Гинес."

Оригиналният "Тадж Махал" се намира в северния индийски град Агра и е построен е от император Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал. През 1983 година храмът е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Той се смята за една от най-красивите сгради в света и е символ на вечната любов. Всяка година "Тадж Махал" привлича между 2 млн. и 4 милиона посетители.