В. Щонов: Цената на тока трябва да се увеличава плавно

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Служебният енергиен министър Васил Щонов беше гост в "Денят започва". Относно дупката в енергетиката, той каза, че в ролята си на обществен доставчик НЕК е търговско дружество и отговаря за купуването и препродаването на електроенергия на регулирания пазар и когато се появи дупка това е отговарност на НЕК.

Щонов обясни, че имат план за увеличаване на цената на тока. Той включва работата на държавните дружества и баланса в енергийната система. Дефицитът в всистемата е около 1 млрд. лева на година. Министърът каза, че проблемът е, че това е цифрата в момента, миналата годива е бил 700 млн. и ако не се вземата мерки той ще продължи да нараства. За да се покрие този дефицит трябва да има баланс от мерки и това се обсъжда в енергийния борд, каза той. Сред мерките, които се предвиждат са разговори с всички участници на пазара, за които има задължително изкупуване на електроенергия. Целта им е да има равнопоставеност между участниците. Други мерки са свързани с по-добро управляване на държавните фирими и плавно учеличаване на цената на тока.  Според Щонов плавното вдигане има няколко предимства - дава време на цялата система да се подготви за по-високите цени на тока, хората да си направят планове за следващите няколко години, дава се и възможност да се завършат преговорите по другите мерки, за да може цялата система да се оправи. При шоково вдигане на цената няма да има толкова голям натиск да се ремонтира системата, каза министърът.

Удължаването на срока на действие на пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй е изключиелно важно, каза Щонов. Почти всички в индустрията го мислят за неизбежно. Министърът каза, че никой не предприема големи стъпки в този проект.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад